Бойко Ноев: Армията да пази границата, а полицията да се върне при хората

„Армията е обезкървена, хиляди напускат, същото е положението и в МВР. Очевидно държавата при сегашната данъчна и осигурителна политика и политика на невзимане на заеми не може да осигури допълнителни ресурси“.

Това каза Бойко Ноев в предаването „Лице в лице“, бивш министър на отбраната в правителството на Иван Костов.

Хората виждат – управляващите си имат НСО, то ги пази, а народът няма кой да го пази, защото Специализираният отряд за борба с тероризма е от няколко души и те нямат пари и патрони. По нов начин трябва да се погледне на разпределението на ресурси и на програмите за модернизация на българската армия, допълни Ноев.

По думите му възстановяването на мотивацията и боеспособността на армията – в това е акцентът. Парите трябва да се разпределят така, че да има и за другите крайно необходими неща, включително за силите за специални операции, каза Ноев.

Според него армията трябва да поеме пълноценно охраната на границата, МВР да изтегли командированите, да си изпълни предизборното обещание – полицай във всяко село. Ресурсът, който има армията, може да се използва за границата, това е един свободен ресурс и хората от МВР да се върнат по страната.

Това трябва да е специализирана операция на армията, а не да се наемат като сега като общи работници. Надявам се Консултативният съвет по национална сигурност най-после да вземе решение по тези въпроси, каза още Бойко Ноев. На армията й трябват повече от 2%, за да оцелее и на МВР. Трябва да се намерят най-добрите решения, какви точно самолети, сега ли точно да се правят кораби, коментира още той. Според него новите кораби може да се отложат за няколко години.

„Бих направил преглед какво е най-необходимо в момента. Румен Радев не може да остави войниците на границата в калта и да купи 8 нови самолета, защото това ще легне като тежко бреме върху него”, допълни Ноев.

Източник: Гласове