Бойко се похвали: Може да изпреварим Люксембург по дълг

България е третата страна в ЕС с най-ниско съотношение на правителствен дълг спрямо БВП според последните данни на Евростат за първото тримесечие на годината.

Само преди дни бяха погасени почти 2 млрд. лв. в полза на държатели на еврооблигации с падеж 9 юли, с което дългът ни бе редуциран до под 12 млрд. евро, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Ако тенденциите се запазят, това означава, че България скоро може да е с по-ниско съотношение и от втората страна – Люксембург, където след първото тримесечие е отчетено нарастване до 12,6 млрд. евро, заключава съобщението на премиера.

От анализа на Евростат, който разглежда главно дълговите нива на страните в еврозоната, може да се види, че най-високо съотношение държавен дълг – БВП за периода е отчетено за Гърция – 176.2%, Италия – 134.7% и Португалия – 130.5%. Най-ниски нива на това съотношение могат да се видят при Естония – 9.2%, Люксембург – 23.0% и България – 28.6%.

Сравнено с 4-ото тримесечие на 2016 г. нарастването при Люксембург, което споменава Борисов, в процент е едно от най-големите, отбелязва Евростат – 3.0%. Най-сериозно е намалението при Гърция – минус 2.9%.

Източник: Дир.бг