Бойко се разяри: Кой умник измисли, че българското бебе обича палмово масло?!

„Кой умник измисли националните стандарти във вкусовете, кой умник измисли, че българското бебе обича палмово масло?!“

Това попита в изключително остро изказване премиерът Бойко Борисов на форум под надслов „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“, който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов е патрон на конференцията.

„Двойните стандарти при храните накараха 100 млн. души да се чувстват като аборигени. На 16 и 17 май (когато е Срещата на върха 28+6) ще дам на моите колеги (премиери-б.р.) това, което ядат българите. Ще видим дали ще я хапнат с удоволствие. Да видим какво ще кажат техните служби за сигурност“, каза още Бойко Борисов.

Ние подходихме с доверие, пуснахме чуждите вериги, спряхме „Южен поток“ от геостратегически съображения, които не разбирахме напълно“, продължи с острия си тон Борисов.

Чуждите вериги обаче продавали храни с различно качество в Източна и в Западна Европа. А после хората умирали от сърдечно-съдови заболявания, заради влагането на палмови масла, въпреки 5-те милиарда, които държавата отпуска за здравеопазване.

„Бих се срамувал много, ако бях на мястото на тези вериги и производители. Страшно обидно звучи! Всички, които ме познават знаят, че съм един от най-големите защитници на европейската перспектива. Не ми е минавало през ума, че е възможно такива големи авторитетни компании да си позволят да правят подобно нещо. Отнасяли сме се с голямо уважение, помагали сме си за навлизането на веригите в България, за свободния пазар.

Не ви ли се струва безобразно? Кой умник в Европа изследва едно бебе за вкуса му и че обича палмово масло?

Поставили сте 100 милиона души да се чувстват като аборигени. Сигурно вече аборигените се чувстват доста по-добре. Нацията вече е болна“, продължи премиерът Борисов.

По думите му сега се влагат близо 5 млрд. лв. за здравеопазване. „Да даваш на бебетата по-лоша храна? Едно време в казармата пишеше: „Службата е тежка, но за сметка на това продължителна“. Сега можем да сложим – „Храните са вредни, но за сметка на това по-скъпи“.

„Дал съм разпореждане и на 16-17 май това, което ядат българите, ще го дам на моите колеги, да видим как ще го оценят. Дали ще я хапват с удоволствие, така както българите?

Дали е нормално да търсиш като през комунизма връзки да си направиш от истинския ЕС храни за децата. Както Вера каза, че е баба, така и аз съм дядо. Не очаквах, че до там могат да са се развили нещата във времето“, изригна премиерът.

„Не може като едно време при социализма, да купуваме от Запад по-качествени храни, каза още Борисов. „С какво сме виновни, че когато Сталин, Чърчил и Рузвелт са делили Европа, ние сме се оказали от тази страна на Желязната завеса“, каза още министър-председателят.

Той не скри възмущението си, че е имало държави от ЕС, които не са искали дори декларацията срещу двойния стандарт на храните да подпишат. И изрази увереност, че всички в Общността ще сложат подпис под този документ. Защото това е справедлива кауза, изтъкна министър-председателят.

Източник: Епицентър.бг