Бойко щедър: България щяла да дари най-малко 1 000 000 лева на Африка

България ще участва най-малко с 500 хиляди евро за попълване на доверителния фонд за Африка.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят участва в заседанието на правителствените и държавни ръководители на ЕС в Брюксел.

В четвъртък лидерите на Европейския съюз решиха фондът, който бе създаден за борба с нелегалната миграция, да бъде попълнен с още средства.

„Трябва да се попълни с още 125 милиона евро и аз мисля да предложа. Ние ще участваме с 500 000. Това е най-малкото, което са заявили. Например една Италия е с 90 милиона евро“, каза премиерът Бойко Борисов.

Парите по споразумението с Европейския съюз за бежанците остават същите, поясни министър-председателят. Парите по предприсъединителните фондове обаче се намаляват с 25 на сто.

„Мнението е около 75 процента да се плащат, за да не пострада гражданското общество, за да може тези процеси, които вървят за демократизация и приближаване на Турция до Европейския съюз, да продължат, но така или иначе всички се обединихме, че Турция е най-големият ни съсед, изключително важен партньор не само за ЕС, а и в този регион на света, където всеки ден танкове и войници влизат от една в друга област.“, посочи Борисов.

По повод преговорите за „Брекзит“, премиерът каза, че България няма да отстъпи от защита правата на българските граждани, както и от позицията си за излизането на Острова да не повлияе негативно на кохезионните и предприсъединителните фондове. Той уточни, че е споделил позицията си на вчерашната двустранна среща с британския премиер Тереза Мей.

Източник: БНР