Бойко стана за смях! Ако открием нефт, за нас остават 3% концесионна такса

Бойко Борисов стана за смях с концепциите си да открие нефт в Черно море и така да изправи икономиката на крака. Дори тази ирония обаче бледнее пред онова, което ще се случи, ако все пак нефт бъде открит. Оказва се, че той ще е за тия, които са го открили, а не за държавата ни. Т.е. тия 5 милиарда долара на година дето ще „пестим“ от вноса, всъщност няма да се случат. Отново ще си плащаме нефта, но не на Русия, а на тия дето ще го добиват в собствените ни находища.

Такива просто са условията на договора. България не влага никакви пари в проучванията, а те не са евтини. Само сондажът, със супер модерния (2013 г.) френски кораб ще струва 150 милиона евро. Отделно за правото да сондират, корпорациите вече са ни платили 40 милиона евро. След това се очаква втори сондаж, който ще е горе-долу на половин цена. Т.е. само началните инвестиции, без да е открито нищо, достигат 250-300 милиона евро. Ако пък се открие нещо, и се наложат инвестиции в добив, се очаква общите разходи да стигнат 1 милиард евро.

Всички тези вложения ще ги направи получателят на концесията, и в замяна – и петролът ще е за него. За нас ще е само т.нар. „концесионна такса“, която обикновено е символична. Например от златодобива на „Дънди прешъс металс“ получаваме 2,5%. Нещо подобно ще вземем и от петрола.

Реално, една държава може да спечели от петрол, но само ако сама го добива, и сама си прави проучванията. Всички големи петролни държави имат държавен монопол или най-малкото тотален държавен контрол върху петрола. Затова и печелят. Малките страни с петролни находища реално не печелят почти нищо, защото добивите отиват в полза на петролните корпорации. Именно моделът на „малка колониална държава“ е избрала България с решението си да не влага нищо в проучванията, а да разпродаде всичко на корпорациите на ранен етап.

Бизнес моделът на самите корпорации е да наливат пари на много места, но да си ги избиват от малкото реални открития. Именно затова цялата печалба отива за тях. Ако не е така, никой няма да дойде да сондира, да налива стотици милиони в проучвания, та и да плаща милиони за самото право на проучване. Прави се само, ако ти е гарантиран целия добив после, корпорацията поема риска, но взима и печалбата.

Така че, ако Бойко ще прави 5 милиарда на година от петрол, и ако това са 3% от добива, то трябва да имаме добив за 160 милиарда долара на година. Т.е. трябва да имаме нефт колкото Саудитска Арабия./ГН