Боил Банов: Записите са нагласени. Рекетриън съм! БСП взеха една помия и ла*на и ми ги хвърлиха

Декларирал съм на премиера, че във всеки един момент може да се тълкува, че съм подал оставката си.

Това заяви министърът на културата Боил Банов в силно емоционално интервю приед Нова телевизия.

Боил Банов каза, че е разговарял с премиера още вчера, когато депутатът от БСП Елена Йончева огласи записите от аферата „Ало, Банов съм!“. Борисов му казал да не се предава.

Записите, които огласи БСП са нагласени, каза многократко министър Банов в предаването „Здравей, България“.

Много хора знаят, че съм рекетиран. То си е като малка организирана престъпна група. Това са схемаджии и изнудвачи, единият работи в администрацията – Ангел Ангелов, другият – Иво Костов, работи отвън с проекти с изнасяна вътрешна информация от Ангелов. Това правят тези момчета – шантажират. Преди години шефът на европейската дирекция казва, че този човек – Ангел Ангелов, записва от години всеки висшестоящ, при който влезе. При мен действат през трети лица. Изпращат ги, за да ми кажат, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията, заяви Банов.

Този човек беше в силна тенденция, докато бях зам.-министър, но когато станах министър, тази тенденция малко спря, може би някакъв уплах е получил, добави той.

Тези двамата преди години правеха кухи проекти. Разполагат със записи, разполагат с неща, с които да ви съсипят. Така действат и в образованието, знам поне за 4-5 случая. Ще дам всичко на прокуратурата, подчерта министърът на културата.

БСП и Елена Йончева взеха от едни изнудвачи – Иво Костов и Ангел Ангелов, една помия и я хвърлиха на мен. Сега се чудя къде да ми учи детето. И без това се скъсваха да го бъзикат, че баща му е министър, каза още Боил Банов в студиото на Нова.

БСП са приватизирали отношенията с Русия, а аз имам договор с Ермитажа, не можаха да го преглътнат, бе друга от тезите на министъра.

Жална ни майка, ако така ще печелят избори и ще управляват! Жална ни майка на всичките, каза развълнувано Банов.

„Като блъснем културата, Бойко трябва да го отстрани, защото той така действа. Ето ти един отстрелян“, разказа Банов своята версия на сценария на червените.

И отново добави развълнувано: „Жална ни майка, ако така ще спечелят избори. Изнудвачи, хора, които скалъпват. И това им е работата да скалъпват. И Елена Йончева взима във вторник този запис. Не знам дали се познава с тези изнудвачи. Или не ги познава и тогава идва рекетьор, дава нещо и сега излиза!“

„Тези хора са схемаджии и изнудвачи! Една малка организирана престъпна група… Един работи вътре в администрацията, други – отвън. И така печелят проекти”, разкри схемата министърът на културата. Социалистите твърдят, че той е ощетил държавата с около 700 000 лева, спестявайки неустойката, която фирмата изпълнител на проекта за Ларгото трябвало да плати на държавата за забавяне.

Банов каза, че въпросните хора, които събирали записи, за да рекетират с тях, се казват Ангел Ангелов и Иво Костов. Ангелов преди бил директор на Дирекция „Европейски програми и проекти”в Министерството на културата, а Костов е посредник, консултиращ изпълнителите на проекти. Въпросните хора в момента действали в Министерството на образованието, каза Банов.

„При мен действат през трети лица. Изпращат ги, за да ми кажат, че ако не направя нещо, което искат, ще ме съсипят, ще ме унищожат, ще ми разгонят фамилията”, обясни Банов.

„Вижте, Иво Костов и Ангел Ангелов казват, че ще ви съсипят и унищожат. В Силистра проект с областната управа и министерство на културата беше абсолютно кух проект. Искахме да го прекратим. Но последваха заплати. Има 4-5 случая на заплахи от тези хора. Другите проекти ще ги дам на прокуратурата. И Вежди Рашидов знаеше за това. То може човек да се оплаче на прокуратурата, но трябва да има нещо черно на бяло“, каза Банов.

Записът за мен е глупост, за мен той пипан вътре, подправен е, нагласен е, компилация е от десетки неща, които съм говорил. Това е страшна помия, непроверена. Инфантилна стратегия… Интересно ми е дали Йончева се познава с тези изнудвачи. БСП и Елена Йончева взеха от едни изнудвачи една помия и ла*на и ми ги хвърлиха. Вкараха ме в това, обяснявам се за нещо, подхвърлено от едни престъпници. Жална ни майка на всички, ако социалистите така ще печелят избори и ще управляват държавата, заяви Банов.

За този проект съм правил десетки оперативки. Йончева сега започва да върти-това не са онези пари, това да други пари. Защо като станах министър не ме съсипаха с този запис? Това е страшна помия.

Тези записи са незаконни. Като събирам тези хора, защо не казвам: „Дайте да намерим нещо да направим?“. Вкараха ме в това, сега се обяснявам за нещо, което е подхвърлено от едни престъпници. Единият е в администрацията, а другият прави проекти навън. Първият му подава информация. Те са посредници. През вътрешна информация помага да се спечели проект. Вежди Рашидов имаше съмнения за манипулирани проекти. Ангел изнася информация на Иво. Абе манипулират, това е-записи, хора, проекти. Изнудвачи“, продължи Боил Банов.

Министърът разви още тезата, че от БСП са направили „тази глупост“ срещу него, за да спрат еуфорията, възникнала, след като той е откупил на търга във Виена портрет на княз Александър Батенберг.

„Да посягаш така, е все едно да посягаш на творци. Не можаха да преглътнат, особено след посещението в Русия. Не могат да преживеят това. На прицел съм от октомври. Инфантилен е пиарът на БСП. Ако в това има нещо истина, щяха да го дадат на прокуратурата. Не съм политик, аз съм от изкуството, не съм се научил да гълтам тези неща. Защо аз не си възлагам да строя“, не спиираше в емоционалния си монолог министърът.

„Този проект е проверяван вече от ОЛАФ. Това много лошо удари в мен. Аз не съм точно политик, експанзивен съм. Доста колеги на Елена Йончева се обаждат да ме подкрепят. Една обида имам – очаквах Стефан Данаилов да се обади да ме подкрепи, защото знае с какво сърце работя и за какво работя. Не се обади. Даже някъде прочетох, че е добре да се оттегля. Браво бе, Мастъре. Браво!“, завърши емоционално гостуването си в предаването на Нова министър Боил Банов.

Само питам на мен къде ще ми учи детето, докато тече проверката на прокуратурата, добави той.

Източник: Епицентър.бг