Бойко Рашков: Подслушвани са не само политически и обществени дейци, но и протестиращи граждани

Чистка в МВР не е извършвана, а „необходими промени“.

Това заяви на пресконференцията на правителството вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков.

Той припомни как Цветан Цветанов в битността си на вътрешен министър е събрал областните шефове и е поискал да подадат оставки, а след това е оставил тези, които си е харесал.

„Подобно прочистване не е извършвано, за такова място няма“, каза Рашков, коментирайки обвиненията към кабинета, че уволнява твърде много хора.

„Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени. Единият от тях е главният секретар. Онова, което се случи миналата година под колоните на Министерския съвет (б.р. – побоят над протестиращи), не можеше да има друга последица освен неговото освобождаване. Всички останали ръководни длъжностни лица в МВР са запазени с изключение на тези, които са напуснали доброволно“, поясни Рашков.

Където и да се обърнем, е блато, продължи с коментарите той.

В отговор на журналистически въпроси Бойко Рашков подчерта, че би извършил престъпление, ако обяви конкретните имена на граждани, които са били подслушвани. Той подчерта обаче, че става дума „не само за политически и обществени дейци, но и за протестиращи граждани“.

Вътрешният министър обърна внимание на законовата обосновка на тези действия: „Едно престъпление, което няма място в нашата практика – чл. 95 от особената част на НК: че някой иска да събори властта чрез участие в бунт или въстание. Трябва да разсъждаваме над това – как едни протестиращи граждани по улицата са обявени от тези органи, че се готвят да извършат подобно събаряне на властта“.

„Доказателства има и аз тези доказателства ще ги представя в новосформирания парламент в съответната комисия за контрола върху службите за сигурност и контрола на СРС“, заяви Бойко Рашков.

„Всички знаем, че задачата на служебното правителство е да осигури провеждането на честни избори, така че всеки глас на българските гражданин да бъде отчетен така, както е бил неговият вот, а не така както някой иска да го манипулира”, каза още вътрешният министър.

„За голямо съжаление, на всички е известно, че и на предишните избори, и преди това, има констатирани случаи на купуване на вот и гласове. За това уродливо явление МВР няма вина. Ако има отделни случаи, в които някои служители са опитвали да съдействат на определена политическа партия – това са инциденти случаи. Имаме информация в тази посока. Ще вземем необходимите мерки. За една част от извършените кадрови промени част от причините са и тези”, продължи Рашков.

„Всички знаете, че Антикорупционният фонд изготви и предостави за ползване анализ, който е много интересен. Той ясно и точно посочи с цифри къде е наблюдаван такъв вот. На първо място е Бургас, след това са Кърджали, Благоевград, Стара Загора и др. На предходните избори преди 4 април са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове. Забелязал съм, че не са разкрити престъпления от представители на управляващата партия. Имаме няколко дела за покупко-продажба на гласове от други партии”, посочи вътрешният министър.

И допълни: „Казвам ви и нещо любопитно, което може би е свързано с тези случаи. В една служба от МВР, в която е извършена внимателна проверка, са открити лозунги на политическа партия ГЕРБ. Там се установи и че на техните клавиатури, на компютърните конфигурации, те нямат думите „ГЕРБ”, „ДПС” или „Б.Б”.

Съмнявам се дали подобна служба би работила законно и коректно срещу политическите престъпления, свързани с изборите”.

Бойко Рашков обясни и как ще се гарантира честността на предстоящите избори.
В МВР е създаден щаб, който се ръководи от главния секретар на ведомството. По места също са изградени подобни структури, които ще си взаимодействат. Участие ще вземат полицията и жандармерията.

Ще се осигури охраната на машините, както и тяхното транспортиране до местата, където ще се ползват. Ще се осигури и охраната на бюлетините.

Планира се и какъв трябва да бъде численият състав на полицейските служители, които ще са около секционните комисии, за да не се допускат нарушения.

Източник: Епицентър.бг