Бойко Рашков: Върху избиратели в някои населени места се оказва безпрецедентен натиск

„Безпрецедентен натиск е оказван върху избиратели.

Тази информация е докладвана на вътрешния министър Бойко Рашков от областния управител на Смолян, обяви вицепремиерът.

„В някои населени места има оказван огромен натиск върху избиратели – по различен начин и по различни причини”, обясни силовият министър.

Той отказа да назове конкретни имена. Допълни обаче, че явлението е съществено.

„Областният управител на Смолян ни информира, че в неговата област се оказва безпрецедентен натиск върху обикновения български гражданин – по всякакви линии”, посочи още Рашков.

„Идентифицирали сме много лица, които започват да създават организация за купуване на гласове.“ Това заяви на брифинг след заседанието на служебния кабинет вътрешният министър Бойко Рашков, цитиран от Агенция „Фокус“.

„Спрямо тези лица в определен момент, който ще бъде избран, ще се предприемат необходимите законови мерки, за да се предотврати извършване на престъпление против политическите права на гражданите, против замяната на действителния им вот с такъв, който тяхната воля не диктува. Тези, които се занимават с такава дейност, трябва да знаят, че няма да останем безучастни“, подчерта той.

„Ние в МВР също обсъждаме в рамките на щаба, а и извън него, включително с местните ръководители на ОДМВР, различни аспекти и проблеми, свързани със законосъобразното, честно и прозрачно провеждане на изборите на 11 юли, посочи министърът.

И разсаза как става този натиск върху избирателите: „Ако някой отиде в Горското стопанство да си закупи дърва за огрев, друг отиде да ползва други подобни услуги, всичко това се използва за натиск върху тези лица, което е позорно явление, поне по моя оценка“.

„Ако продължава така до изборния ден, дали ще означава, че този гражданин, върху който е оказан такъв натиск, ще може да изрази волята си и ще може да гласува за онази политическа партия, на която симпатизира? Или ще даде своя вот за онзи, който е упражнявал недопустим натиск?“, допълни МВР-шефът.

Рашков подчерта възловата роля на МВР за осигуряване на честни избори и определи като една от най-сложните задачи именно противодействието на купения вот.

„Взехме решение „Информационно обслужване“ да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за гласуване на 11 юли“, обясни още Бойко Рашков.

Средствата ще бъдат преведени на ЦИК, които ще ги пренасочат към „Информационно обслужване“ и доставчика на устройствата. Рашков уточни, че машините ще бъдат товарени от Холандия и ще пристигнат в България до края на седмицата.

„Машините ще бъдат ситуирани за съхранение и охрана там, където са онези машини, които послужиха за гласуването на 4 април. Обсъждаме възможностите по линия на международното сътрудничество да осигурим по-лесно транспортиране до нашата страна, за да може по-своевременно да осигурим възможност за тяхната настройка и готовност за ползване в изборния ден“, добави служебният вицепремиер.

Той припомни, че на редовните парламентарни избори, които се проведоха на 4 април, бяха осигурени около 9 600 машини за гласуване. Рашков напомни и за несполучливия опит на ЦИК за преговори за доставка на допълнителни устройства със „Сиела Норма“ – досегашният доставчик.

„Тази договорка не се реализира докрай поради неизгодната цена, която беше предложена от тази фирма. Четири дни по-късно преговорите със „Сиела Норма“ бяха преустановени, а на 14 юни поръчката беше прекратена. Нещата не можеха да останат на това ниво и се пристъпи към обсъждане на друг вариант – с „Информационно обслужване. Това е държавна фирма, в която държавата има 99% участие и на практика първо ЦИК взе решение да се закупят тези машини, а Министерският съвет разгледа въпроса за възлагане на такава задача на „Информационно обслужване“ така, че да участва в поръчката за доставка на 1 637 машини за изборите на 11 юли“, обясни вътрешният министър.

Източник: Епицентър.бг