Болниците се превърнаха в търговски дружества, съдят пациенти без здравна осигуровка

Наблюдава се ръст на здравнонеосигурените, които искат целева помощ за лечение в болница, съобщи БНТ.

От Агенцията за социално подпомагане съобщиха, че през първите 7 месеца на годината са постъпили около 4 хиляди молби, а похарчените пари са с 290 000 лева повече в сравнение със същия период на 2016 г.

По данни на Националната агенция за приходите броят на неосигурените варира между 400 и 500 000 души. От Софийския районен съд казаха, че болници водят дела срещу неосигурени пациенти, които не са си платили лечението.

През миналата година например през спешното отделение на Националната кардиологична болница са преминали 15 000 пациенти. Неосигурените са били около 200. От началото на 2017 г. преминалите пациенти без осигуровки са около 90.

Здравното министерство поема финансирането за раждане, интензивно лечение и диспансерно наблюдение на неосигурените. Почти половината от предвидените за тази година над 6 милиона вече са похарчени, съобщиха от Здравната каса.

Агенцията за социално подпомагане отпуска целева помощ за лечение в болница само на неосигурени, които отговарят на определени условия.

От столичната болница „Света Анна“ съобщиха, че са предупредили 50 неосигурени пациенти, които не са платили лечението си, че ще търсят парите си по съдебен път.

Източник: Дир.бг