Борисов: 5 години затвор и 10 000 лева глоба за тези, които не се подчиняват

„Гласуваха се промени в законите, които се надявам бързо да бъдат обнародвани, за да влязат в сила.

На всяка пресконференция ще има жестомимичен превод.

Нека да се изписват най-важните части, какво се решава от щаба, за да информираме абсолютно всички хора, които чакат указания от щаба“. Това каза премиерът Бойко Борисов извънредно заседание на правителството и Националния кризисен щаб след обявеното извънредно положение в страната заради коронавируса, предаде „Фокус“.

„Единственото доказано до този момент средство за борба с коронавируса е асоциализацията, ограничаване на контакта между хората, затова и въведохме куп забрани“, отбеляза министър-председателят.

Той благодари отново за единодушното гласуване в парламента за обявяване на извънредно положение в страната и напомни, че Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието, след постигане на консенсус в Народното събрание, са направили нужните промени в законите във връзка с обявяване на извънредната ситуация. Борисов изрази надежда скоро указите да бъдат обнародвани в Държавен вестник и официално да влязат в сила.

„Дано не биват спирани от президента, за да влязат бързо в сила“, посочи премиерът.

Стана ясно също така, че отсега нататък, включително на редовните брифинги на Националния оперативен щаб, ще има жестомимичен превод.

Наказателната отговорност става много тежка за тези, които не се подчиняват и разпространяват вируса – до 5 години затвор и до 10 000 лева санкция, добави премиерът.

„Преустановяват се посещенията в игрални зали, търговски обекти и центрове. Не влизат бензиностанциите, за да могат хората, които пътуват, да знаят, че могат да заредят автомобилите си. Споровете около моловете – още веднъж ще го мислим, но според мен в моловете магазините за хранителни стоки, банковите, застрахователните клонове и аптеките не бива да бъдат затваряни. Ще се съобразя как да бъде записано от това, което каже Щабът. Целта на тази заповед е да намалим контактите на хората. Същото важи и за ресторантите – спираме работата им“, допълни министър-председателят.

„Със спазването на всички хигиенни средства не виждам смисъл да се спира доставката по домовете, а напротив. Истински се надявам да ни повярват, тъй като всички производители бяха преди малко тук – имаме за две години да изхраним държавата само с наличностите, които имаме в момента. Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио“, увери Бойко Борисов.

„Възложил съм да се изведе техническа възможност министрите да си стоят в кабинетите, да няма толкова хора събрани на едно място. Асоциализацията е единственото доказано средство срещу коронавируса. Заповедта на МЗ може да бъде променяна“, добави той.

„Всяка държава да има „гише“ където тировете да преминават, да се дезинфекцират пофьорите и кабините. Банковите, застрахователните клонове няма да бъдат затваряни. Кетъринга, доставката по домовете, с всички хигиенни средства не виждам смисъл да се затваря, напротив, така няма да се струпват хората в магазините. Нищо не налага да се купува по 50-60 бутилки олио. Логиката на заповедта е спирането на стълпотворението от хора“, заяви Борисов.

„Трябва да се намали натискът в градския транспорт, хората да се качват по колите, може да има безплатни сини зони. Щабът остава основен орган, нулев миграционен натиск, рискът за коронавирус в миграционните лагери в Гърция го има, може да се окаже да се пазим от Шенгенската граница. Здравето и защита на населението е основната ни цел“, обясни премиерът.

Премиерът допълни, че заповедта на Министерството на здравеопазването търпи някои промени и имат готовност да я променят на база на указанията на щаба във всеки един момент.

„Със спазването на всички хигиенни средства не виждам смисъл да се спира доставката по домовете, а напротив. Истински се надявам да ни повярват, тъй като всички производители бяха преди малко тук – имаме за две години да изхраним държавата само с наличностите, които имаме в момента. Нищо не налага да се купуват по 40-50 бутилки олио“, увери Бойко Борисов.

За да не изостават с материала учениците, Министерството на образованието е разработило програма за дистанционно обучение, като за целта по канал на БНТ ще се излъчват видеоуроци, съобщи още премиерът.

Източник: Епицентър.БГ