Борисов: Ако ние управлявахме, щяхме да сме по-добре от средното в ЕС по ваксинация

Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов критикува служебното правителство.

„С еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон обсъдихме ситуацията в България и Европа, свързана с вируса.

Благодарих му за помощта, която Европейската комисия ни оказа в началото на годината, за да успеем да доставим в България допълнителни количества от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“, след като се появиха проблемите с доставките на ваксината на „Астра Зенека“.

Ваксинационният процес при нас вървеше с много добри темпове до момента, когато на поста министър на здравеопазването беше назначен един отявлен антиваксър. Това обърка и демотивира хората, и през лятото настъпи пълен срив във ваксинирането.

Ако ние управлявахме през летните месеци, нивото на ваксинации в България щеше да бъде над средното за Европейския съюз.

Нито веднъж Румен Радев не призова ясно и категорично хората да се ваксинират, за да не загуби антиваксърските гласове на изборите. Не е ясно кога, къде и с какво се е ваксинирал. Дори не показа сертификата си. Всичко беше подчинено на единствената цел да бъде преизбран, без оглед на загубените човешки животи.

Радев даде ясно антиваксърско послание на хората, като правителството му изчегърта най-популярните пропагандатори на ваксинацията – проф. Балтов, проф. Кантарджиев и от днес – проф. Богов, който беше уволнен като лекар в Александровска болница.

Резултатът от управлението на Румен Радев и служебното му правителство е, че България е на първо място по смъртност в света за последните 14 дни и на второ място по смъртност от вируса от началото на пандемията.

С Тиери Бретон се обединихме около необходимостта от спешна кампания за ваксинация в България, защото наближава пета вълна на пандемията, която ще бъде още по-заразна и смъртоносна“, съобщи Бойко Борисов във Фейсбук.

Източник: Petel.bg