Борисов: Аз бих на изборите – помните, като кмет, без един лев, без партия, без нищо

Партийната субсидия да падне драстично – до 1 лев на получен глас.

В момента тя е 11 лв.

Това ще предложи правителството на Бойко Борисов, стана ясно след заседание на парламентарната група на ГЕРБ с министър-председателя Бойко Борисов. Той е беше придружен и от министъра на финансите Владислав Горанов.

Заседанието продължи малко повече от 10 минути, през които предложението бе предложено и мотивирано пред народните представители, които се очаква да го подкрепят в пленарна зала.

Нулева ставка за книгите обмисляме отдавна с Горанов, разкри премиерът. Той посочи, че със спестените пари от партийната субсидия ще се строят детски градини.

„Взехме решение на МС, издадохме постановление, входирахме го в парламента, сутринта се събрах с групата, за да го защитят. Вкарваме закон за 1 лев субсидия. Да видим как ще се оправят партиите”. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание.

„Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява, който и да е. Това влиза в парламента, надявам се всички да го подкрепят. Парите, които ще се спестят, ще се дадат за строителството на детски градини и ясли”, заяви Борисов.

„Аз бих на изборите – помните, като кмет, без един лев, без партия, без нищо. За радост „Ханс Зайдел“ и „Конрад Аденауер“ помогнаха. Затова сваляме на 1 лев, а парите, които ще се спестят, ги давам за детски градини и за яслите. Пада и данъкът върху дарените книги – това е капчица в морето. Но върху хляба, месото, пиенето, цигарите и всичко, на което му се яде човек, данъкът не може да падне“, отсече премиерът.

И се поинтересува защо БСП не е махнала данъците – Орешарски или Станишев, докато е била на власт с ДПС.

Премиерът е възложил текста за свалянето на субсидията в сряда в Министерски съвет, а сега го депозира в деловодството на Народното събрание.

Вие знаете, че образованието ни е основен капитал и приоритет в правителството, каза Бойко Борисов.

Първи Слави Трифонов поиска партийната субсидия да падне до 1 лв., като за целта бе проведен Национален референдум.

Намаляването на партийните субсидии на 1 лев на глас означава 11 пъти по-малко отколкото е по закон и 13 пъти по-малко от това, което партиите са взимали през последните години.

Остава открит въпросът, ще бъде ли уважена и волята на народа за мажоритарни избори, демонстрирана убедително на референдума през 2016 г.

Източник: Факти.бг