Борисов: Българският народ ще отстрани Радев. Който го е избрал, той ще го отстрани

Снимка: БГНЕС

„Има доста призиви за импийчмънт на Радев.

Не знам дали това е злободневната тема.

Ще го отстрани българският народ. Който го е избрал, той ще го отстрани. Аз няма да се замесвам в подобни неща. Но провалът на неговото управление е толкова видим“.

Това каза лидерът на Бойко Борисов по време на срещата с български организации от Северна Македония.

Борисов изтъкна, че заради Радев България изпадна в изолация. Напомни за решението на КС преди ден, според което „в неговото служебно правителство има хора, които не са министри“. „Той няма как да не е знаел, защото е подписал документ, с който иска КС да не разглежда делото, защото този министър, не е вече министър“, каза лидерът на ГЕРБ. Коментира и ситуацията с коронавируса и пандемията. По думите му седмици наред продължаваме да сме първи по смъртност, ниска ваксинация и се намираме в тъмно червената зона. За 1 месец сме изтеглили заеми за 1,3 млрд. лева. Борисов изтъкна, че преди сме били пример на Балканите. „Всичко най-лошо, което можеше да ни се случи, се случи“, коментира той.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че надали Северна Македония има по-добър приятел от България, а договорът за приятелство бил в правилната посока. Убеден е, че проблемът с вписването на българското малцинство в конституцията на СРМ ще бъде решен. По думите му усилията трябва да са насочени към това как да се преодолее кризата в отношенията. За България е изключително важно Северна Македония и Албания да са в ЕС, да спазват европейските правила“, каза Борисов.

По думите му България вече не е лидер на Балканите. Радев задълбочил пречките със Северна Македония с неадекватната си политика. „Нищо не е нерешимо, стига да има воля и от двете страни“, подчерта той. „Вие сте мост за приятелство, българското малцинство и трябва да помогнете“, обърна се Борисов към делегацията от българи от Северна Македония.

Те на своя страна призоваха за разбирателство, защото иначе различията ще се задълбочават. По думите им те не искат нищо повече, а простички неща, които са европейски ценности – равенство. „Тези въпроси засягат нашата съдба и съдбата на нашите деца. Нашата съдба е във вашите ръце. Това е голяма чест, но и голяма отговорност. Убеден съм, че осъзнавате това“, изтъкнаха те. Подчертаха за тях е важно да се изчисти въпросът със историческата истина, която е предпоставка за езика на омраза, особено в училищата. Те поясниха, че ако нещата продължават така, децата им ще напуснат Северна Македония. Премиерът Зоран Заев не желаел да ги чуе, а президентът Пендаровски не искал да ги приеме.

Борисов подчерта, че у нас има български мюсюлмани, които са кметове, съветници, депутати. „Вие се чувствате като нашите симпатизанти от ГЕРБ, които Радев иска да ги изчегърта“, каза Борисов. И пое ангажимент, когато дойдат представители на РСМ у нас, да го каже публично – с едно решение на парламента българите да бъдат вкарани в Конституцията. Не мислел, че ще има проблеми с промяната в конституцията. Даде пример с Албания, където това се е случило. Борисов изтъква, че без българите да бъдат вписани в конституцията на РСМ, няма да има разговори. „Младите в РСМ ще намразят България“, каза Борисов и призова политиците в Скопие да забравят този език на омразата. „Те знаят, че за да ползват нашата подкрепа – дали управляващи или опозиция, малцинството трябва да се впише в конституцията. Точка“, завърши Борисов.

Източник: Монитор