Борисов: Безкомпромисен съм! Никак не е лесно. Това ми струва и безсъние, нерви …

В понеделник сигурно ще се срещнем с колегите от Патриотичния фронт да обсъдим нови кандидатури. И така. Това каза премиерът Бойко Борисов на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“.

Това предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна.

„Много работа имаме, много работа вършим, не можем да поставяме под риск или под съмнение, заради даден човек, който и да бил той“, заяви премиерът.

„Винаги съм казвал: „Най-големият враг на ГЕРБ сме си самите ние“. Когато допускаме грешки, много хора ме съдят от партията, съм безкомпромисен. Никак не е лесно. Това ми струва и безсъние, нерви, но най-вече всички хора, които отстраняваме в редки изключения, са кадри, които са израснали, работили много, допринесли много. В един момент трябва да се разделим, защото това е разликата между нас и БСП. Купувал депутат избори, наричал хората дебили, след това няма значение. Предизвикал банкови кризи – два пъти в мандати на БСП падат банки. И сега: „О, чудо“, заяви Борисов.

Ние носим политическа отговорност и неслучайно на два пъти съм давал оставка, каза още премиерът.

„В БСП това, че някой купувал избори – може да си прави закони, или че наричат хората дебили, след това дават оценка на другите. Ние носим политическа отговорност и неслучайно на два пъти съм давал оставка, резултатите са тези. Ако някой иска да дестабилизира държавата в момент, в който светът се тресе и е видно, че те сами не могат да управляват. На кого беше служебното правителство, на БСП ли беше“, заяви премиерът Борисов.

„Излиза Гечев и коментира – този, който направи по негово време пенсиите 3 долара на месец. Като се разровим, се вижда, че навсякъде, където ни възникнаха проблеми, скрити, спящи клетки, които в момента провокират или създават напрежение. То веднага бива взимано и коментирано. Какво значение има управлението или властта, ако не правиш добро за хората“, допълни Борисов. По думите му това, което в момента и службите, и прокуратурата правят по олигарсите би им се отразило и на тях. „От 34% контрабандата на цигари, сега в момента е към 5,1%. Само 2-3 месеца на служебното правителство със 120 млн. лв. по-малко приходи в хазната. Къде са отишли? Не са ли при олигархията? При нас всяко тримесечие намалява драстично“, подчерта Борисов.

„Ще съгласуваме с Обединените патриоти новите назначения. Имам идеи и предложения, кандидатите ще бъдат от ПП ГЕРБ, тъй като това е нашата квота по коалиционно споразумение и затова не виждам защо трябва да съгласувам тези оставки. Назначенията, като едно коалиционно правителство всеки от нас трябва да бъде съгласен и да може да работи с тези хора. Става дума за двама вицепремиери, които са и ресорни. Имам претенции към още министри, но тепърва ще се говори за това с тях“, заяви премиерът. Бойко Борисов подчерта, че в ПП ГЕРБ всички експертни лица. Той подчерта, че в партията няма политици и експерти, които изпълняват политиката й. „В момента има доста работа да се върши, вършим я, вървим напред, не мога да оставя огромни усилия години наред, които сме полагали, включително и във Варна“, добави министър-председателят.

„Оставките на тримата министри са личен акт. След като съм им ги поискал, след като има направени пропуски и след като имаме за съжаление 17 загинали. Още в неделя казах, че ще бъда безкомпромисен и мисля, че в това трябва да се търси политическата воля и отговорност. Да, пет писма са изпратени до фирмата да си оправи пътя, да, има строителен надзор, да, има приемателни комисии от над 20 души, но в края на краищата когато е имало сигнали, че пътят е опасен, министърът е длъжен да стои на пътя, ако трябва, и да предотврати инциденти. За това се носи политическа отговорност“, заяви премиерът. Бойко Борисов коментира и темата за задължително поставяне на колани в автобусите.

„Да, натискът на бранша, на лобитата, толкова години да не се поставят колани, защото по-голямата част от автобусите били стари и това са допълнителни инвестиции. Няма повече компромиси, няма да отстъпваме пред никого. Който иска да превозва хора, ще смени седалките, ще инвестира и ще си направи автобусите така, както трябва. По-добре да няма екскурзия, да няма загинали“, добави Бойко Борисов. По думите му на 3 септември предстои внасянето на новия Закон за движение по пътищата, като между първо и второ четене всичко това ще бъде направено.

„Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани. Не случайно в момента всички са на разпит и се повдигат обвинения. Ние трябва да си понесем през министъра именно тази политическа воля и новия да не го допуска това нещо“, допълни той. „Колко години говорим за коланите в автобуса. Какво ни се отговаря – браншът има 20 хиляди автобуси, не всички от тях са приспособени да имат колани, защото са произведени еди коя си година. Питам – по-важно ли е да се отиде на екскурзия или да останеш жив. Тука парламентът се надявам да бъдете безапелационни във взимането на това решение. От 20 хил. мога да станат 5 хил. автобуса. Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани, ако иска това да е автобус. Ако не иска, няма да има. Тези хора е по-добре да не са отишли на екскурзия, вместо това да се случва и тук не трябва въобще да се коментира дали са приспособими, дали бранша ще загуби. Ако искаш да караш, слагаш колани – това трябва да бъде незабавно направено от новия министър, това е едната част. Много се направи, но не е всичко и не е достатъчно“, заяви още Борисов.

„Надпреварата във въоръжаването винаги удря социалните системи и всичко, което е от полза на хората. Много е сложна международната обстановка, по-сложна е от когато и да било. Обстановка в санкции между най-силните държави, най-мащабните военни учения, от 80-те години не са правени, което не вярвам да донесе нещо добро на света. Надпреварата във въоръжаването винаги удря социалните системи и всичко, което е от полза на хората. В единия случай, ако има война, това е най-лошото. В противен случай пак ще минат 10-15 години и ще започне процес на разоръжаване. Спомням си как се нарязаха в България ракетите преди 15-20 години, как стотици, хиляди танкове, някои от тях и нови, бяха нарязани за скрап. Те пак са били пари на данъкоплатците и през социализма пак българите са давали тези пари за това оръжие“, коментира Борисов.

По думите му сега отново трябва да се заделят милиарди не за инфраструктура, образование, социалната сфера, здравеопазване, а за въоръжение.

„Ние го правим. Разбира се, тук може да имаме много упреци към тези преди нас, защото милиарди са дадени за въоръжение в последните няколко години. Понеже Дянков е тук, пак жив свидетел, помня на една Нова година как ни смукнаха 300 млн. лв., не чакаха и 00.01 часа да стане и ни ги изсмукаха веднага от бюджета. Такъв договор бяха направили на ВВС, че директно го бяха закачили за бюджета. Няма „искаш-не искаш“, директно ти смукат парите. И всички пари само за ВВС, милиарди. 14 „Кугър“-а, без договори за поддръжка, без нищо – 4 летят“, допълни той. „След това излизат други три, най-добрите може би, „Пантер“-и. Такъв един дето падна във Варна, Бог да го прости. Френската армия нямаше такива хеликоптери. Ако си спомняш, единият го дадохме на французите да ходи на изложба в Индия и ни платиха 40 000 евро да му сложат друг знак, да го снимат. Хеликоптери, които ги нямаше на въоръжение. Каркачанов се мъчи как да държи някаква готовност. Да не забравяме, че БСП, като бяха накрая и два правителствени Еърбъса“, каза още Борисов.

Според него Европа може да се противопостави на САЩ, Русия, Китай чисто икономически, пазар. „Само че сме единни. Нито Германия може сама, нито Франция, нито която и да е държава. Силата на ЕС е в единството. Можем във всяка сфера да бъдем истински конкурентни. Като партия работим в тази посока, доколкото ни стигат силите“, посочи премиерът.

Той добави още, че в археологията страната ни се развива много добре. „За църквите и манастирите продължаваме да даваме“, заяви Борисов.

Източник: Епицентър.бг