Борисов бил в менгеме, притискали го да не подава оставка

Премиерът Бойко Борисов се намира в менгеме между протеста и ядрото на ГЕРБ, което го притиска да не подава оставка.

Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ социологът Димитър Ганев.

Той представи резултатите от национално представително изследване на социологическа агенция „Тренд“, финансирано от „24 часа“. То е проведено от 29 август до 5 септември чрез интервю лице в лице с 1008 пълнолетни българи.

През август и септември няма динамика в подкрепата към протеста, тя е около 60%, а 30% не подкрепят, коментира социологът.

Той отбеляза, че според данните на изследването симпатизантите на ГЕРБ са твърди в своите нагласи за протестите – не ги подкрепят изцяло, както и за необходимостта от предсрочни избори и оставката на правителството.

За предсрочни избори близо 50% вече заявяват, че има необходимост, уточни Ганев.

Според него обаче темата за новата Конституция е чужда. „37% – не подкрепят промените, но една трета отговорят с не мога да преценя – почти 34%. Инициативата, която среща най-голяма подкрепа, е за намаляване на броя на депутатите“, посочи Димитър Ганев.

Според него има спад в обществената подкрепа към управляващата партия, но той не води до ръст при БСП, а напротив.

„Ако БСП стане първа политическа сила, ще се дължи на спад при ГЕРБ, а не на ръст при социалистите. Тези, които печелят по някакъв начин от протестите и бележат ръст в последните няколко седмици са „Има такъв народ“ и „Демократична България“, обясни Димитър Ганев.

Ако Обединените патриоти и формацията на Мая Манолова, които са на границата, влязат в парламента, в него ще има общо седем партии. Тогава няма друг вариант, освен коалиция от минимум три партии, коментира социологът.

„Много трудна изглежда конфигурацията политически. Минимум три формации трябва да имат коалиционно споразумение, за да има мнозинство“, посочи той.

Социологът Евелина Славкова пък каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия, че Борисов е поставен в сложна ситуация и всичките му изказвания напоследък са за мобилизиране на електората.

Социологическо проучване на „Тренд“ показва изравняване на електоралната тежест на ГЕРБ и БСП, добави тя.

„Изравняването на силите между ГЕРБ и БСП се дължи не на това, че подкрепата за червените расте, а защото управляващата партия губи своята периферия. Колегите им от БСП и без това са съсредоточени върху вътрешнопартийните битки, които предстоят“, коментира Славкова.

„Данните от август също показват двама печеливши от това, което се случва. Това са партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Симпатизантите на шоумена обаче може и да не гласуват. Зависи дали ще успее да ги мобилизира. Партията на Мая Манолова и Обединени патриоти са на бариерата от 4% Голяма е вероятността Слави да има решаваща роля за сформирането на управляващата коалиция, защото и на БСП, и на ГЕРБ ще им е много трудно да съставят кабинет на малцинството“, добави тя.

„Най-опасното за протеста е да не стане фоново събитие – пускаш новините и виждаш, че някакви хора протестират, но не обръщаш никакво внимание“, каза още социологът.

Източник: Petel.bg