Борисов: България е важна държава, велика държава. С Турция сме съседи от векове и за векове

Възстановяването на храма „Св. Стефан“ в Истанбул е прекрасно доказателство за добросъседството ни с Турция.

Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир.

Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове.

Това заяви премиерът Бойко Борисов преди откриването на обновената българска църква „Св.Стефан“ в Истанбул.

България е важна държава, велика държава, но не бива да ѝ се възлагат огромни отговорности. Можем да посредничим, можем да настояваме, защото само мирът, подобряването на отношенията с Турция и Европа дава решения на много въпроси. Забравихте Харманли, бунтовете на бежанците. Сега има нулев натиск от година, това не се постига лесно и с приказки, и със заклеймяване. Да има такава църква на това място не е лесна работа, заяви премиерът.

Борисов специално благодари на реставраторката на храма Фикрие Булунмаз, която по думите му е направила всеки детайл с душа. За нас е голяма чест с нас да са патриархът, мюфтията и представители на всички парламентарни групи, добави премиерът.

„Слънчев ден. Много красота и богатство за всички българи. Такива дни издигат духа и братските отношения със съседите ни. Чудесно е това. Чувството е слънчево. В душите ни трябва да е светло, както в моята, така и на всички българи. Наистина е направено нещо много хубаво. Още по време на реставрацията видях, че се прави нещо голямо. Сега се убеждавам, че е така“, заяви на свой ред Негово светейшество българският патриарх Неофит.

В делегацията за тържествата влизат Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Поражанов и депутати.

Извън тържествената програма премиерът ще има обяд и лична среща с турския президент Реджеп Ердоган в резиденция Маден. На нея ще присъства единствено председателят на комисията по култура в НС Вежди Рашидов. Срещата е била договорена в последния момент, вчера след обяд.

Очаква се Бойко Борисов да се види и с турския си колега Бинали Йълдъръм.

На двете срещи ще бъдат разисквани двустранните отношения, както и подобряване на диалога между Турция и Европейския съюз в контекста на преговорите за членство.

Вчера в интервю пред Анадолската агенция премиерът Борисов заяви, че подкрепя президента Ердоган.

„Опитът за преврат в Турция не целеше свалянето на Реджеп Ердоган от власт, а неговото убийство. Когато ме критикуват за подкрепата ми за президента Ердоган, отговорът ми е винаги такъв – приемаме всички ценности на демокрацията като фундамент. Когато става дума за демокрация, концепцията е гласът на хората, тяхното решение, да бъде на първо място. Идването на власт чрез стрелба по цивилни цели с изтребители Ф-16 и военни хеликоптери не е приемливо. Затова и подкрепям президента Ердоган”, коментира Борисов.

Той беше критикуван многократно за това, че нашите служби директно връщат на Турция издирвани за връзки с духовника Фетхуллах Гюлен и кюрдските организации в нарушение българското и международно законодателство.

„Ние, ЕС и България, не сме просто съседи на Турция, която е най-голямата натовска армия в Европа и която сама изгражда южния фланг на НАТО. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да развием дипломатическите си отношения и да увеличим доверието в нашия южен фланг”, допълва още той.

По думите му е разумно сключването на „голямо споразумение” с ЕС по темите за визите, митническото сътрудничество и културното наследство с цел улесняване на бизнес контактите, туризма и транспорта, докато присъединителният процес на Турция продължава.

Източник: Епицентър.бг