Борисов: България ще води преговори със САЩ за доставка на американски природен газ

България ще води преговори със Съединените щати за доставка на американски природен газ.

Това съобщи пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който участва в конференция, посветена на втечнения природен газ съобщава БНР.

По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава, и това може да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО.

Премиерът потвърди, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, защото само така може да се постигне най-добра цена и сигурност на доставките. „Най-важна е енергийната сигурност, която е част от националната“, заяви премиерът.

„Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора“, каза премиерът.

В отговор на въпроса, как си представя, че САЩ ще дотира доставката на техен природен газ у нас Борисов обясни:„Ако разликата в цената е висока или неизгодна за нашата икономика. Представете си, вкарваме и продаваме на пазара по-скъп американски газ. Кой ще го вземе? Ще се купува по-евтиния руски газ. Те (САЩ – бел. ред.) имат програма за дотиране, за да има конкуренция. Това говорихме и второ, всички имаме амбиция за до 2% от разходите за НАТО да идат (става въпрос за процент разходи за отбрана от БВП), имаме и в Ново село база и както му казах, президентът Тръмп, като бизнесмен казва, добре ще ти дадем това, а ти какво ще ни дадеш? И ние казваме, „Окей”. Относно военната сигурност имаме бази, летища, купуваме F-16 Block 70 или какъвто и да е добър самолет нов и в същото време казваме, добре, а вие нещо в замяна няма ли да направите за нас?”, каза Борисов.

Той се мотивира, че Тръмп е бизнесмен и обясни, че след като . ние купуваме F-16, можем да поискаме нещо от САЩ.

„Аз се надявам, че в преговорите с правителството на САЩ за самолетите ще се срещаме през следващите месеци, живот и здраве“, разкри министър-председателят.

Източник: Епицентър.бг