Борисов: Черно море е иделно мяасто за водене на бойни действия. Удобно е тук да се водят войни

Изключително съм разтревожен. това отговори премиерът Бойко Борисов в кулоарите на парламента на журналистически въпрос как ще коментира напрежението между Русия и Украйна в Черно море.

„Това не е само напрежение. Завземат се кораби и се арестуват моряци. Това съвсем не е случаен инцидент“, коментира премиерът.

Чужди кораби към момента в Черно море няма, няма и такова искане, отговори премиерът на въпроса какво мисли за информациите, че кораби на САЩ пътуват към нашия регион.

„Знаете, че когато чужда военна техника влиза у нас, това става с решение на Министерски съвет. Когато видите такава точка, ще ми зададете този въпрос“, категоричен бе Борисов.

„Винаги съм казвал, че Черно море трябва да бъде място за туризъм, за газопроводи, фериботи. И аз като вас, прочетох, че ще идват такива кораби. Влизането на кораб, влизането на толкова могъщ руски флот от другата страна, неминуемо ще доведе до голяма криза. Още повече, доколкото знам, на територията на Черно море, най-добрите туристически курорти са в България. Това пряко ще ни засегне. Така че полагам всички усилия. Надявам се да се вложи здрав разум и една предизборна кампания или вътрешно-политически проблеми в друга страна да не водят до ескалация в Черно море“, каза премиерът.

„Не искам публично да говоря какво съм сторил по темата с колегите в чужбина и в Украйна и т.н. Няма да разкривам какви разговори и какви огромни усилия полагам, за да не ескалира тази криза. И се надявам в България държавата и институциите да бъдат много консолидирани“, призова Борисов.

„Нашата позиция за този конфликт е изключително негативна. Много лошо правят. Черно море е иделно мяасто за водене на бойни действия. Много е удобно тук да се водят войни. Тук е сигурно 1% от БВП на Европа, сиреч нищо като заплаха. Ако мислят, че ние не разгадаваме тези планове, грешат. Но този конфликт е недопустим. Здравият разум трябва да надделее и да не се допуска още ескалация на напрежението“, каза още Борисов.

В ситуация на ескалация на напрежението в Черно море се преговаря трудно за диверсификацията на газа и за туризма, каза още Борисов в отговор на въпрос дали ще обърка изграждането на отклонението на „Турски поток“ към България.

На въпрос, ако до Министерският съвет стигне искане за допускане на военни кораби в Черно море, нашето „не“ дали ще има значение, Борисов заяви: „Надявам се да има. Провел съм много разговори по тази тема“.

Източник: Епицентър.бг