Борисов: Да се обединим и да ваксинираме, колкото можем повече хора. Целият свят се ваксинира, само ние не

ГЕРБ и Бойко Борисов дават пресконференция.

Бившият премиер критикува остро служебното правителство и президента Румен Радев.

„Вчера разбрахме, че един кандидат-президент си позволява да вика ЦИК на среща. Какво поведение е това“, възнегодува Бойко Борисов в началото на пресконференцията.

Бившият премиер посочи проблема със склада, където се съхраняват машините за гласуване, и попита дали ще бъдат изнесени машините от този склад.

После веднага смени темата, като обърна внимание на рекордните спестявания в банките.

„В момента над 100 млрд. лв. са в банките. И бизнесът, и домакинствата продължават да трупат спестявания. За мен това не е повод за хвалба, а точно обратното. Това означава, че пословичната активност на българина да инвестира е уплашена от служебното правителство“, алармира лидерът на ГЕРБ.

Борисов даде за пример две решения на Министерски съвет – първото, с което се уволнява областния управител на Пловдив, а второто, с което се отменя предишното решение.

Води си война на 2 клана в „Дондуков“ 2 – на двамата президентски съветници Пламен Узунов и Николай Копринков, разкри Борисов, който разкри по какъв механизъм е бил освободен, а броени дни по-късно отново назначен на поста си областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

„Донася се, че въпросният областен управител е брат на сестрата на Радослав Чолаков – д-р Мариана Чолакова. И затова бива мигновено махнат. После се оказва, че той е брат на бившата съпруга на Радо Чолаков, с която той е разведен още преди 5 години. И по Пътя на Копринката той се свързва с Радев и уволнението му е отменено“, каза председателят на ГЕРБ.

„Два клана се бият при Радев – на Узунов и на Копринката. Защо не освободи и на Мая Манолова дъщерята, на Драгомир Стойнев сестрата по тази логика кабинетът на президента“, пита още лидерът на ГЕРБ. „Това показва начинът на мислене на тези хора, на тея демократи“, добави Борисов.

След това експремиерът премина към темата за развихрилата се ковид-пандемия.

„243 починали! Съвсем по друг начин мислех да говоря днес. Рекорд на рекордите! Това какво обяснява и на кой и какво му помага? Когато чух сутринта, че зам.-министърът на здравеопазването казва, че е възможен локдаун за хората над 60 г., както е в Москва, и че имаме само 90 свободни легла в интензивните отделения и че при недостиг на легла е възможно хората да бъдат пращани за лечение в Гърция! Абе, човек, ние сме в ЕС. Добре, че се противопоставихме с Ангелов за „Спутник“, негодува той.

„Ние не се мерим по Франция, по Германия, Италия, Америка, а по Москва, защото и там имало локдаун и така им е по-лесно“, каза още Бойко Борисов.

По думите му експериментите със зелените сертификати и тестовете за децата ще бъдат, за да се похарчат едни пари. „Това в другите държави се е правило преди една година. Оттогава всички бели държави ваксинират своите граждани“, посочи Борисов.

„Бих се обърнал към партиите и към самия Радев, защото той показа, че еднолично ръководи това правителство. Дори на служебния му премиер Янев не му се чува гласа, жалко, защото той е резумен човек. Да кажат какво искат от нас. Ние месеци наред обясняваме, че трябва да се ваксинира, давахме личен пример и ваксинирахме. Айде, по темата „ваксиниране“ да се обединим и да ваксинираме, колкото можем повече хора. Тръгнаха добре вчера с 30 000 ваксинирани, но паднаха на 15 000 вчера. Само че, ако днес се ваксинираме с първа доза, резултати ще има след 30-40 дни. Дотогава болниците се пълнят, хората умират“, предупреди лидерът на ГЕРБ.

„Днес има 70 000 карантирани. С този темп, ако продължим, а то не са взети никави мерки реално за предотвратяване, по време на изборите ще минат 100 000 карантинирани. Как ще гласуват тези хора“, попита бившият премиер.

За пример той даде Великобритания, където вече слагат трета доза. Целият свят се ваксинира, само ние не.

„Кажете какво искате да направим. Искате проф. Балтов и проф. Ангелов да не се изказват, ще вземем решение да не се изказват. Искате да ги върнете в болниците, ще ги върнем в болниците да лекуват – като обикновени лекари, не като професори. Ще го направим, защото сме във война. Не търсим политически дивиденти. Готов съм да понеса политическите последствия от това решение. Нито една дума няма да кажат срещу правителството, ако това им пречи“, протегна ръка Борисов към Радев, служебното правителство и останалите партии.

В момента сме във война, обобщи темата за заболеваемостта от коронавирус лидерът на ГЕРБ.

„Няма ден, в който да не казваме да се ваксинират хората. Мен ме е страх от инжекции. Който ме познава, знае, че като видя инжекция и заминавам, но отидох и се ваксинирах публично. Хич не ми беше лесно. Затова взех и Младен и Томислав“, разказа лидерът на ГЕРБ.

„Всякакъв коментар е безсмислен. Той нито спасява починалите, нито заразените. Затова казвам да кажат какво искат от нас и какво искат да направят, за да ги подкрепим“, добави той.

Млъкваме! Дума няма да кажем, след като им пречим ние“, изтъкна той.

„Една дума няма да кажем. Само те да кажат какво искат. За щастие, има много доктори в ГЕРБ. Всичките ще ги пратим, а не да се сравняват с Москва“, продължи бившият премиер.

Борисов каза, че няма да коментира думите на Бойко Рашков (по БТВ вчера – б.р.), защото това е кризисния пиар на Радев. „Когато Радев вижда, че си занимава, вади този човек. Ние им се надсмиваме. Само че надсмиването на Димитровден, в този тъжен за България ден, не е редно и възпитанието не ни позволява. Толкова съм се борил за тази мила моя България, а седмици наред сме на първо място по смъртност“, обяви лидерът на ГЕРБ.

Той припомни, че в рамките на 1 година са контролирали пандемията и когато е било тежко, са въвели локдаун и хората са ги разбирали.

„Никога нямаше да изпаднем в такава ситуация. Защото щяхме да носим отговорност и това, което правят в Америка и ЕС, щяхме и ние да го направим. И да имаме 70% и нагоре ваксинирани и сега младите да са на училище, животът да кипи. Това щяхме да направим“, категоричен е бившият премиер.

По думите му тези хора купуват сега тестове, но само до изборите. „А какво ще правим след това. След изборите животът продължава“, предупреди Борисов.

„Затова подавам ръка, знам какво им е. Готови сме, само да кажат коя политика да подкрепим и ще я подкрепим“, коментира той.

Запитан кой е полезният ход сега, Борисов отговори:
„Вече няма полезен ход. Единственият полезен ход е да се обединят хората и да се ваксинираме 70% от хората. Това го направи белият свят. Иначе даваме пример с Москва. Той иска да ме спре да ходя по кампании с вечерен час за хората над 60 г.одини. Абе, ей, хората вече по нощни заведения ходят в Европа.“

„Днес Валери Симеонов, който ми беше вицепремиер, обвини Румен Радев в задкулисие с Цветан Василев, с Божков“, добави лидерът на ГЕРБ.

„Времето на Радев и служебното правителство за обвинения отдавна изтече. Сега въпросите са към тях. Нямат никакво значение тези поръчки. Кой ще ги върне тези 243 души, които са починали днес? Попитахте ли днес зам.-министъра дали има обществена поръчка, дали тестовете са сертифицарани?“, обърна се Борисов към журналистите.

Бившият премиер изрази учудване защо 36 дни не могат да изтеглят кораба „Вера Су“. „Послушаха ме, като им казаха да вземат още едно въже. Страшна инженерна мисъл се е проявила – три въжета с три кораба. Какво им пречеше да го дръпнат преди това? Но това беше първа новина, а починалите четвърта. И всички ръкопляскахте в хор“, възмути се той.

Председателят на ГЕРБ призова партиите да се обединят за здравето на хората.

Кратък коментар пред журналистите направи и проф. Асен Балтов, който обясни, че между шестия и осмия месец след ваксиниране или преболедуване трябва да се сложи трета доза ваксина. Хората, които обаче работят в Ковид-отделения, не трябва да се ваксинират, защото те постоянно се сблъскват с вируса.

Източник: Епицентър.бг