Борисов да спре корумпираните си чиновници

Работата на премиера е да спре корумпираните си чиновници в министерства, агенции и държавната администрация, за да може парите да стигат за лечение на българските граждани.

И да прочете Конституцията – кой кого избира и назначава.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пред Нова тв.

Според него Борисов трябва не да не осигурява пари, от които се краде, а да спре кражбите. „Утре може да чуем, че ще затвори болници, за да спре кражбите в здравеопазването. Хората ще умират по улиците, за да не открадне някой от лечението“, посочи той.

Свиленски уточни, че ПГ на „БСП за България“ има искане за изслушване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев в здравната комисия на база писмото, с което той абсолютно аргументирано информира за проблем органа, който го избрал.

„Изненадан съм от незнанието и на министър-председателя, и на министрите Ананиев и Горанов как функционира държавната система в България. Вярно е, че министър-председателят рядко идва в НС и може би вече е забравил кой кого избира, но председателят на НЗОК е избран от българския парламент и ако трябва да информира някой и да поиска нещо, това е НС. Недопустимо е министърът на здравеопазването да не знае за съществуването на проблема, но това е проблем за министъра, не за управителя на Здравната каса“, коментира Свиленски.

Той допълни, че не знае кой е заплашвал проф. Камен Плочев и предположи, че това ще стане ясно следващата седмица. По повод напрежението между министър-председателя и президента на страната, Георги Свиленски коментира: „Мислех, че премиерът е най-информираният човек в държавата. Оказа се, че не е. Не е знаел телевизия ББТ на кого е. Почти съм убеден, че зад думите на президента има и факти“.

Припомняме, че здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на директора на НЗОК Камен Плочев.

Причината е, че Плочев е действал през главата на здравния министър и без да информира Надзорния съвет на касата е написал писмо, което изпраща в Народното събрание за задължения и с искане за актуализация на бюджета й.

Източник: Дир.бг