Борисов: Дай, Боже, да вали сняг, ще го чистим!

Освобождаваме Ирена Соколова и назначаваме Емил Костадинов за областен управител на Перник, обяви премиерът Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, цитиран от „Фокус“.

„Когато направим грешка, си я поправяме по един начин“, посочи Борисов.

В началото на заседанието на кабинета Бойко Борисов поиска да получи информация за проблемите с водоподаването в Перник.

„Дай, Боже, да вали все повече сняг, ще го чистим, но вода трябва“, коментира премиерът.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви, че в петък е направена проверка на ситуацията в Перник заради проблемите с водоподаването.

„След пломбирането на помпената станция притокът към язовир „Студена“ е по-голям от разхода, който е за първите два дни. На пречиствателната станция са били сложени и лепенки на ВиК за прекратяване на подаване на вода към промишлените предприятия. Басейнова дирекция също е сложила пломби, за да се гарантира, че няма да се употребява за промишлени цели. Благоприятните метеорологични условия също играят роля в покачването на водите, но засега можем да считаме, че притокът е по-голям от разхода“, докладва Нено Димов.

При направената миналата седмица проверка е било установено, съобщи министърът, че от помпената станция, която подава вода към Радомир, според месечните графици само при аварийни ситуации, за които не са били уведомявани, е имало подаване на вода.

„В момента не можем да установим точно колко, но в понеделник поискахме информация за отокът, който е използван, за да може експертите да се опитат по обратна линия да установят колко е ориентировъчното количество вода, което е подавано и за какъв период от време. Освен това се установи, че е махнато разходомерното устройство на водомера. Разписали сме незабавно поставяне, според законовите срокове, за да може да се отчита точно какво количество вода се подава на град Перник във връзка с режима“, допълни министър Нено Димов.

Петя Аврамова, министър на регионалното министерство обясни на всички свои колеги какъв режим е въведен в Перник поради липсата на достатъчно вода.

За справяне с кризата в Перник се търсят алтернативни източници на вода, обясни Аврамова. „Днес в 15 часа ще се разгледат на експертно ниво предложенията, които се направят. Ако се сметне, че е удачно ще бъдат въведени, ще направим доклад. Едно от предложенията е за сондиране, друго е за използване на вода от карстови източници“, информира министър Аврамова.

Има увеличение на броя на авариите с въвеждането на двуразовия режим, съобщи обаче тя.

На въпрос на Борисов как протича почистването на пътищата в страната, министър Аврмова информира, че всички пътнопочистващи фирми имат готовност, засега няма проблеми и кризи в нито едно населено място.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира също темата за язовирите. Той съобщи, че от 418 язовира на 182 се искат документи за започване на ремонтните дейност. На 10 вече са направени строителните площадки, при другите ремонтните дейности ще започнат до края на февруари.

Източник: Епицентър.БГ