Борисов: Докато говорим за измислени чекмеджета милиарди вече ги няма. Вашите деца ще връщат онова, което причиняват тези хора

Над 70% от хората не са излезли да гласуват.

Можеше да има много стабилно управление между партиите на промяната, ГЕРБ и СДС.

Това заяви бившият премиер Бойко Борисов на семинар на младежката организация на ПП ГЕРБ в Арбанаси. И попита – как по-приемлив за новите победители е станал „световният шампион по брой фалирани банки Румен Гечев“.

Когато два пъти подред кажеш, че Крим е руски и в понеделник после пуснеш съобщение, че едва ли не не са те разбрали – това беше трик, коментира Борисов. Точно както е трик и проверката на НАП срещу Бойко Рашков – следователят с 19 имота. „Защото като му направят ревизия сега, после 5 години никой не може да го бутне. Това е индулгенция“, каза бившият премиер, цитиран от вестник „24 часа“.

До Търново в края на тази година щяхме да стигнем с „Хемус“ и всичко това десетилетия ще стои така. Те няма да го направят и няма да го пуснат. Но щели да строят 4 магистрали за година. Велоалея не могат да направят за това време. Чух за магистрала между Констанца и Истанбул. Чакайте, вие не сте си вързали големите градове на запад и север, каза бившият премиер.

Вашите деца ще връщат онова, което причиняват тези хора. Тихомълком, без да се знае за какво, всеки понеделник по половин милиард се тегли. Тези тегления ние много пъти сме ги обсъждали, защото няма човек, който не иска да не са безплатни детските градини, да не се плаща ДДС и данък. Само социалните мерки, които предложиха вчера, са около 15 млрд. лева. Бюджетът се прави от управляващите, защото основното мерило е да спазиш дефицита. Сега ще си затраят, познавам ги добре. Като ги гледам инфлацията ще отиде към декември около 10%, каза Борисов и посочи, че едно от първите предложения които ще направят в новия парламент ще е за мораториум върху тегленето на дълг.

Милиарди вече ги няма. Докато говорим за измислени чекмеджета, крадат по 10 млн. на ден от зелената енергия. При 15% скок на цените на тока през 2013 г. ние давахме оставки. А сега – няма реакция, посочи лидерът на ГЕРБ.

Пред младите от партията Борисов отговори и на упрека, че е изкарал възрастни и опитни за водачи на листи. „В условия на криза най-опитният сяда да кара колата. А ние сме в 3 кризи – чудовищна мигрантска, Covid криза и финансово-икономическа“, изброи той.

Всичко съм вярвал, но когато си пръв по смъртност в света, да дадеш медал и да кажеш, че си се справил с кризата, това е гьонсуратлък. В ден с 200 загинали, а същата вечер и 9 изгоряха в старчески дом, да даваш медали и да тропаш хоро – върхът на нахалството, окачестви Борисов.

Той посочи, че се отнасят най-добронамерено към желанието да се състави правителство и увери, че в пленарна зала ще им подкрепят всички предложения по бюджета. Чакаме да чуем радостната новина, че имат 90-95% съвпадение на приоритетите, значи ще има правителство. Ние ще ги подкрепим и ще излязат по 20-30 милиарда отгоре на година, предупреди Борисов.

Според него в АЕЦ „Козлодуй“ трябва да има 7-и и 8-и реактор. „Това е добра инвестиция, важна за България. Само им казвам, че реакторите 5 и 6 сме ги удължили да работят още 30 години, защото чух, че някой щял да ги удължава. Подписан е договор за свежо ядрено гориво с „Уестингхаус“, интерконекторите се строят. Всичко сме направили“, изброи лидерът на ГЕРБ и допълни, че ще настояват в бюджета да бъдат заложени и парите за втората част на ескадрилата за бойните самолети.

На срещата присъства и Томислав Дончев, който обясни, че с новия дизайн на мярката за саниране, то на практика няма да се случва, защото е предвидено финансово участие на домакинствата. Дончев напомни, че 2021 г. – първата година от новия програмен период, е нулева. Държавата няма и План за възстановяване, докато държави като Гърция, Румъния, Хърватия вече са изхарчили авансите.

Надявам се 2022 г. да не бъде, да имаме одобрено споразумение за партньорство, оперативни програми и най-после да се случи нещо с Националния план за възстановяване и устойчивост, защото в нормална година това са 7-10% от публичните разходи. Особено във време на криза този ресурс не бива да бъде пропускан и българската икономика, граждани и общини трябва да имат достъп до него, каза Томислав Дончев.

Казано с две думи – саниране повече няма да има, докато не се върнем ние в управлението. И магистрала „Хемус“ и скоростен път между Русе и Търново няма да има, докато ни управляват хората на Радев. А за тези, които искат да слязат на юг, няма да има и тунел под Шипка, обобщи Борисов.

Източник: actualno.com