Борисов: ГЕРБ пази етническата толерантност като зеницата на окото си. Мюсюлманите са наши приятели и братя

„Нямаме право на грешки, когато преценя, ще остранявам!“

Това заяви веднага след преизбирането си за председател на партия ГЕРБ Бойко Борисов като благодари на делегатите на партийния форум за доверието и за избора.

„Много бих се радвал и да сте слушали внимателно какво се каза тук – и от Цветан Цветанов, и от Томислав Дончев. Ние нито имаме право на грешки, нито имаме право на губене на време. Времето е такова, че всеки месец, всяка година, събитията по света са такива, че може да изпуснеш много. Затова много пъти и в парламентарната група, и в партията, когато преценя, че ще е по-добре за партията да остранявам някой от нас, каквито и болки от това да има, защото това са верни хора, предани хора, ще го правя! Защото имаше и такива, които изобщо не трябваше да се докосват до нас…

Искам да ме разберете, защото упреците, които получаваме, че сме взели това тежко, сурово решение за Димитър Главчев, са тежки. Някои обявяват, че 80% от българите са дебили и си стоят в парламента. А на мен ми казват: „Ти не браниш хората, ти не браниш нашите!“. Отстранихме зам.-министър, само защото се снимал в музея. А той беше много свестен човек. Другите обаче с нацистките униформи никой не ги пипа. Сурови и жестоки сме към кадри, които цял живот са си градили кариерата. Говоря за Николай Петров, две прокурорски проверки доказаха, че е невинен. Но ние го остранихме. Сурово, жестоко решение! Но така ще бъде! Нямаме право на грешки. За една спирка в София сменихме депутат! Затова и народът три пъти ни избира. За едно предаване само Антон Тодоров не е депутат, а онзи с дебелите остава. Само от нас си зависи“, категоричен беше премиерът.

„Има още нещо много важно. Етническата толерантност. ГЕРБ пази етническата толерантност като зеницата на окото си. Мюсюлманите са не само наши съграждани. Те са наши приятели и братя. Не се подавайте на провокации. Етническият мир е безалтернативен за България. В ГЕРБ езика на омразата е забранен. Ние сме европейска и толерантна партия. Нашите партньори са самостоятелни партии и не можем да се месим в политиката им, макар че винаги, когато се е налагало, съм им казвал да си мерят думите. Трябва да бъдем много внимателни“, заръча в края на форума Борисов.

Източник: Епицентър.бг