Борисов: Германският бизнес да инвестира в България! При нас бизнесът ви е гарантинран!

„Германия има възможност да инвестира в една страна като България и да покажем, че и на Изток е възможно да се демонстрира добро управление на финансово-икономическите процеси“, заяви в Берлин премиерът Бойко Борисов.

Премиерът Бойко Борисов бе официален гост на годишната среща на Асоциацията на германския фамилен бизнес, съобщи БНТ.

България винаги се е старала да бъде прогнозируем партньор, подчертал Бойко Борисов пред събеседниците си в германската столица.

„С бюджетен излишък, без дефицит, с един от най-ниските външни дългове в Европа, с 13 милиарда фискален резерв и ниски данъци, в България вашият бизнес е гарантиран“, заяви премиерът пред Асоциацията на семейния бизнес в Германия.

Пред шефовете на част от най-крупните германски концерни той заяви, че България е стабилен партньор. С германския финансов министър Волфганг Шойбле Борисов обсъди готовността на България за влизане в чакалнята на еврозоната.

Заедно с Борисов са и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов, напомня БНТ. Там бе и президентът (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев и подуправителят на БНБ Калин Христов.

Волфганг Шойбле похвалил България за бързите темпове на реформите и инфраструктурните проекти. След разговорите премиерът Борисов похвалил федералния министър на финансите за това колко добре е запознат с отличните финансови параметри на България.

След срещите Бойко Борисов коментира пред медиите възможностите на България да влезе в чакалнята на еврозоната така: „Ние сме длъжни да се срещнем с всички, да обясним, да кажем, да заявим и след това се надявам за подобно решение. В този вид преговори, колкото по-малко се говори, колкото по-малко се коментира, толкова е по-добре и резултатите биха били по-добри. Факт е, че ни беше отделено специално внимание. Факт е, че това, което исках да му кажа, той го знаеше и то перфектно. Беше една действително сърдечна среща!“

Източник: БНТ/Епицентър.бг