Борисов гневен: Някой иска да повтори февруарските събития от 2013-а, но сега няма да подам оставка!

„Някой иска да повтори февруарските събития!“

Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Народното събрание по повод на сделката за продажбата на ЧЕЗ.

Премиерът информира, че е провел спешен разговор с чешкия си колега Андрей Бабиш.

Премиерът застана пред медиите зедно със заместника си в партията Цветан Цветанов и коалиционният си партньор – лидера на „Атака“ Волен Сидеров. Това стана след заседанието на парламентарната група на ГЕРБ.

„Сделката за ЧЕЗ е проведена в Чехия между две частни компании. Но наблюдавайки през последните дни как беше градирана атаката срещу мен, поисках разговор с премиера Бабиш и настоях, тъй като ние няма как да знаем какво се е случило в Чехия, да получа тази информация, която има в тяхното министерство. Предали сме отговора на г-жа Караянчева да го заведе в деловодството на парламента“, посочи Борисов и даде да се разбере, че в отговора се визират и банките, които ще финансират сделката.

„Виждам, че някой иска да повтори февруарските събития (става въпрос за събитията от февруари 2013-та, когато заради протести срещу зената на тока първото правителство на Борисов подаде оставка – б.р.), само че по друг сценарий. Пак ЧЕЗ, пак ток, популистки изказвания. Излиза едва ли не, че участваме в задкулисна сделка. Не само не участваме – никакво влияние нямаме по тази тема. Заради тези хора с това, че забавиха фактурите едно време и изкараха на улицата хората, ние подадохме оставка. Сега, в общественото пространство се насажда усещането, и то планирано и точно, че някаква Гинка от Пазарджик, че стоим зад нея, и тя прави една сделка. Това е лъжа и неистина и цели други последствия, заяви Бойко Борисов.

Тоя път оставка няма да има, но обещавам да разнищя случилото се докрай“, категоричен бе премиерът.

„Ще проверим целия този сценарий. След четвъртък ще решим какво ще правим с оставката на Теменужка Петкова, за която тя постъпи доблестно и я даде“, поясни още Борисов.

„Толкова ювелирна и хубава операция пак ни спретнаха. Използваха времето, че сме в чужбина и съзнанието ни е ангажирано там и се опитаха да направят тази работа. Тези хора са ме сваляли веднъж от власт. Сега искат да направят същото. Е, няма да стане!“, отсече премиерът.

„Много майсторски и добре скалъпен е този сценарий. Видях във фейсбук как хората започват да се настройват срещу мен, че едва ли не ние сме скалъпили тая глупост“, поясни още Борисов. „Изведнъж три милиона българи си казват „Гледай го тоя какво направи“. Това е сценарият на тия гадове. Затова ще ги гоня докрай“, закани се още лидерът на ГЕРБ. Премиерът посъветва президентът Румен Радев да се чуе с чешкия си колега, така както той е направил с Бабиш, и да се поинтересува какво се случва.

Той хвърли светлина и върху финансовите институции, които са обещали да финансират фирма „Инерком“ на Гинка Върбакова.

„Виждам руски офшорки, български банки, които и преди са правили проблеми. Кое ме притеснява? В медийното пространство излиза, че сделката е приключила. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, проверявайки чрез неговия зам. финансов министър, излиза, че тези банки са изпратили писма за намерения – хвърчащи листа, които не означават нищо в правния мир. Говорих със Стоян Мавродиев днес, някой някога ги питал дали те биха рефинансирали. Но те не са давали обещания. А излиза, че българска банка е приключила сделка, а това не е така“, каза той.

„Господ ми е свидетел. Как може някой да си помисли, че ЧЕЗ ще продаде нещо на нас!, заяви премиерът.

„Държавата да има блокираща квота, примерно 34%“, добави по този повод лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, който заедно с Цветан Цветанов бе застанал до министър-председателя на трибунката в Народното събрание за общото изявление.

„Излиза, че въпросната госпожа ще има по-малко от 10%. Тук не става въпрос само за един оператор. Г-жа Нинова, разбирам я, да се откупи и национализира, но имаме и други оператори. И ако ще се национализира, да го направим и с трите ЕРП-та“, призова Борисов. И той повтори, че съдбата на енергийния министър Теменужка Петкова ще се решава след четвъртък.

Източник: Епицентър.бг