Борисов: Господ Иисус Христос е назначил и папата, и патриарха

В Божиите работи аз не се бъркам, Господ Иисус Христос е назначил и папата, и патриарха – така е преценил, така е сторил.

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти на летище София отсъствието на патриарх Неофит и на духовници на БПЦ на снощната молитва за мир на пл. „Независимост“ в столицата, на която присъстваха представители на останалите традиционни вероизповедания в страната.

„На мен лично ми беше много приятно да видя как папата целува кръста на нашия патриарх. След това са решили друго да правят – тяхно решение. Правителството отиде на месата, хиляди хора дойдоха, мисля, че стана добре“, обобщи Борисов.

На прощаване папа Франциск още веднъж му благодарил за поканата. „Останах много доволен, защото сте един здрав народ. Благодаря ви, че се стремите да поддържате добри отношения със съседните страни, да изграждате мир, мостове – продължавайте да правите мостове и магистрали на Балканите, бяха последните му думи към България, добави Борисов.

Той, от своя страна, изрази благодарността си към „всички десетки, стотици служители – от МВР да започнем, от Бърза помощ, от местните власти“. „И най-вече да се извиним на тези, които не харесват папата и на които сме им причинили неудобства с тежкия трафик. Благодаря на всички, взели участие“, повтори Борисов.

По негова преценка тридневното посещение на папа Франциск е била добра реклама на България по света. „Виждате, че всички медии отразяват посещението му, призивите за мир той отправя от всички кътчета по света, и най-вече отношението му към децата, към хората. В негово лице мисля, че имаме голям приятел на България“, добави министър-председателят.

Борисов припомни обвиненията от 80-те години на миналия век в разгара на Студената война за някакво участие на България в атентата на турския терорист Али Агджа срещу папа Йоан Павел II.

„Ние, българите, да знаем, че атентатът срещу папата е приписан на България“, посочи Бойко Борисов. „Много съжалявам, че (набеденият в западните медии) Сергей Антонов изстрада толкова много от една световна конспирация, с която нямахме нищо общо. Но така или иначе този атентат се свързваше с България.

Затова сега с отправените литургии в София, където папата се разхождаше, с отправената молитва за мир, мисля, че резултатите са добри“.

Източник: Канал 3