Борисов: Хората искат масово да се ваксинират, готови сме да изпратим самолет за още ваксини

Хората искат масово да се ваксинират, готови сме да изпратим самолет за още ваксини.

Това каза премиерът Бойко Борисов при посещение в завод „Неохим”, става ясно от видео, публикувано в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Много здраво стъпихме в преговорите с „Газпром“. Над 50 процента намалихме цената. В София това звучи като нещо нормално, защото не се усеща. Като прибавиш, че преди няколко дни бяхме на гръцката граница. Газопроводът се строи и в края на годината ще е готов“, коментира Борисов.

По думите му пазарът ни е либерализиран. „Това са безспорни факти. Някои се опитват да ги омаловажават. Ако беше лесно, да го бяха направили досега. Знам как се водят преговори с „Газпром“ и да намалиш цената с 50%“, допълни той.

„Ваксинираме ударно. В четвъртък идват и на „Пфайзер“ ваксини. Да изпратим самолет да докараме за два часа ваксини, вместо с тир, защото хората искат масово да се ваксинират. Това е единственото решение да живеем. В момента имаме над 1900 заразени. Вълната ще се вдигне и единственият шанс да я спрем е с ваксини. Виждате как е в Европа“, посочи той. „И двамата с Дончев го изкарахме – не е хубаво. 20 дни болни, след това карантина. Това е огромно време. Не е човекът да отиде да си почине, да се върне ободрен, това е като затвор 25-30 дни“, каза още той.

Управляваме по най-добрия начин пандемията, обяви премиерът и добави: „Перфектна организация. В този край българите за тези десетина години изживяхме 3 кризи. След това дойде миграционната криза. Единствената държава, справила се с миграционната криза, е нашата. Ние управляваме по най-добрия начин пандемията. Това е безспорно. И в момента се справяме най-добре от всички и с тази ужасна пандемия. След някой друг ден ще отворим ресторантите, учениците ходят на училище. В Холандия ще отворят фризьорските салони. Представете си досега са били без фризьорски салони, молове, фитнеси. Това не значи, че трябва масово да се юрнем по ресторантите. Ние никой не задължаваме да ходи по молове и заведения“, коментира Борисов.

По думите му това е право на личен избор. „Разчитам на дисциплинирания и мислещия народ. Заслужава да води нормален живот. Не означава, че от 1 март всички трябва да се натикате в ресторанта. Трябва пак да бъде с цялото разбиране на хората, че пандемията не е свършила. Имаме цял март да ваксинираме. Това е огромен щит срещу вируса“, допълни той.

Марияна Николова е вицепремиер и остава да замества, тя няма да участва в изборите. Това коментира премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Малево в отговор на въпрос дали вицепремиера Марияна Николова ще управлява държавата, след като министър-председателят и другия вицепремиер Томислав Дончев ще участват в изборите.

Попитан дали Томислав Дончев ще участва в изборите, Борисов отговори: „Естествено, водач е в Габрово. Марияна Николова е вицепремиер. Като дойдат изборите ще ви кажа. Марияна Николова остава да замества, тя няма да участва в изборите“, подчерта той.

За организацията по ваксинирането, Борисов коментира, че първо са били имунизирани медицинските работници. „В момента една част са прекарали вируса, другите са защитени от него. Да, ще ги натоварим, може би ще ги претоварим, но това е войната, която днес се води. На базата на техния труд ще запазим живота на всички останали 7 млн. Как ще имат достъп личните лекари до ваксини, като от 2-3 дни получихме повече и ето виждате – села, градове, болници, от големи до малки, в труднодостъпните места, навсякъде“, каза той.

Във връзка с инцидента в столицата, при който загина 16-годишно момче, а главният архитект на район „Триадица“ подаде оставка, Борисов коментира, че там се знае кой е кметът и кой е архитектът. „Има прокурорска проверка. То се води престъпление. В момента всички разследват“, добави премиерът.

Борисов коментира и „Зеления пакт“: Толкова бързо се развиват нещата, че 2030 г. съвсем скоро ще дойде, каза премиерът Бойко Борисов по време на посещение в химическия завод „Неохим“ в Димитровград.

Борисов допълни, че това са структуроопределящи предприятия. Той изтъкна, че „много здраво сме стъпили“ в преговорите с „Газпром“ за намаляване на цената на природния газ. Това е позволило да се намалили цената на природния газ с над 50 процента и то със задна дата. Благодарение на предоговорените цени, само на завода в Димитровград са били върнати 17 млн. лева. Така са се запазили всички работни места.

„Сега продължаваме работа по Зеления пакт, за да се гарантира работата на завода и доходите на работниците“, изтъкна Бойко Борисов. Освен това интерконекторът с Гърция се строи и в края на годината ще да бъде готов. Това ще позволи в страната ни да се внася всякакъв вид природен газ.

Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България, стана ясно по време на посещението на министър-председателя Бойко Борисов в завода за производство и търговия на химически продукти в Димитровград. Вицепремиерът Томислав Дончев, който беше на място заедно с премиера Борисов, разясни, че подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика. Дончев посочи, че 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна още, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на областите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход. Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България. Това са двете линии, по които може да се възползва и заводът в Димитровград за трансформиране на производството си в нискоемисионно.

Премиерът Бойко Борисов посочи, че с подкрепата по линия на зелената сделка ще се гарантира бъдещето на завода и ще бъдат запазени работните места. От ръководството на предприятието се съгласиха, че така нареченият чист преход към климатична неутралност до 2030 г е изключително важен за ЕС и изразиха намерение да работят активно в тази посока.

Управата на завода специално благодари на министър-председателя Бойко Борисов за успешно проведените през миналата година преговори с „Газпром“, вследствие на които цената на природния газ за България бе намалена с над 40 %. „Благодарение на това, което направихте с договарянето на намаляването на цената на газа, ние успяхме да разширим своите пазари, тъй като в момента имаме най-конкурентните цени на природен газ в цяла Европа“, отбелязаха от ръководството. „На предприятието бяха върнати 17 милиона лева и бяха запазени всички работни места“, изтъкна от своя страна премиерът Борисов.

От ръководството на „Неохим“ изтъкнаха, че благодарение на предоговарянето на цените с „Газпром“ и постигнатите по-ниски цени на природния газ, над 1000 работни места са били запазени.

Вицепремиерът Дончев посочи, че в плана за възстановяване са предвидени пари за подкрепа на бизнеса. Един от стълбовете за подкрепа е точно за „зелен преход“. Водят се преговори с Европейската комисия, за да се разшири обхватът на районите, за които ще се осигури финансова подкрепа за „зелен преход“. От ЕК искат да са три пилотните района – Перник, Кюстендил и Стара Загора. България настоява те да са повече, включително и Димитровград.

„Ние сме за малко по-голяма част от територията да бъде обхваната от Фонда. Там са 2,3 млрд., които са точно фокусирани към тези производства, които генерират емисии, за да станат нискоемисионни“, добави Томислав Дончев. По думите му колкото по-рано се започнат опитите за употребата на водород в производствата, толкова по-добре, защото той все още е в ранна фаза.

Обиколката на Борисов продължи и в Малево заедно със здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Източник: Епицентър.бг