Борисов: Хората се радват на днешните инвестиции, не на тези от 2008-а

Навсякъде откриваме!

Посланици, гости, собственици благодарят за работата на местната и държавната администрация.

Хората се радват на днешните инвестиции, а не на тези от 2008-а година (б.р. – по време на правителството на Сергей Станишев), които бяха във ВЕИ-та и в строителния бум. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното откриване на завод за самолетни части, инвестиция на френската група „Латекоер“ край Пловдив.

По-добре да сме партньори, както в ЕС, така и в България. С бизнеса се сплотява партньорството, заяви в словото си Борисов.

„На тези инвестиции се радват, а не на тези от 2008-а, които бяха в соларни паркове, в бума в строителството, в разпродаването на ЕРД-ва, в американските централи, във веригите търговските, където капиталът излиза обратно от България. С това производство, с тези заводи се прави брутен вътрешен продукт и ставаме по-независими от европейските фондове. Освен това, голяма част от инвестициите не се водят преки, защото не идват директно от Франция, а от дружества, регистрирани тук“, заяви премиерът, бурно аплодиран от гостите на церемонията.

„Радвам се, че след като България закупи най-модерните, скъпи и добри френски хеликоптери, вече имаме завод за производство на авиочасти. Доказахме, че е по-добре да сме партньори в ЕС и България и да има производство“, подчерта още българският премиер. „На тези инвестиции се радвам, а не на тези от 2008 г., които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, търговските вериги, чиито капитал излиза обратно от България“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

„Проблемът е с работната сила. Защото тези, които правят инвестиции, искат още работници“, заяви премиерът Борисов и посочи, че правителството полага усилия чрез програми за повишаване на квалификацията, както и с активната работа в училищата и образователния сектор като цяло. „Искат да се изказват нашите колеги от опозицията, аз ги разбирам, но нека да видят какво сме направили, да дойдат, да видят тук. Когато говорят за непрозрачна администрация, да дойдат и да питат тук чужденците. Злословейки за България, те не разбират, че това ще се върне като бумеранг при тях“, каза още министър-председателят.

Заводът за авиочасти е в индустриалната зона на Пловдив, на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. Очаква се да бъдат разкрити 200 работни места.

В края на август БСК излезе със статистика за тотален срив на инвестициите в последните десет години. Пикът е бил през 2008 г. За м.г. парите, които българите в чужбина изпращат, надвишиха преките чуждестранни инвестиции.

Източник: Епицентър.бг