Борисов: И аз гледам животни и проявявам съчувствие и човещина

„Проявете необходимото съчувствие, човещина и бързо плащайте. И уверете хората, че тази напаст ще бъде унищожена”.

Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет по повод чумата по овцете и козите в Странджанско, заради която бяха умъртвени хиляди животни, предаде Канал 3.

„Аз гледам животни и разбирам какво им е на хората. Това са животинки“, допълни министър-председателят обръщайки се и към земеделския министър Румен Порожанов, който бе лицето, отговарящо за действията, свързани с чумата от присъстващите на заседанието на правителството.

Борисов заяви, че няма друга европейска и световна практика за справяне с този проблем освен умъртвяването на болните животни и дезинфекция. Един от основните аргументи на премиера бе, че и по времето на тоталитарния режим се е действало по същия начин и дори не се е обяснявало на хората.

„Няма друга европейска и световна практика. Да се види в комунистическия режим как се действа в такива случаи. Армията загражда и действа по същия начин. Аз гледам животни, знам какво е да ти се случи. Разбирам хората, които страдат. Трябва да проявите максимална човечност, това са животинки. Да обясните, да кажете. Има държави – с напалм горят всичко около границата в 10-километрова зона“, подчерта Борисов.

И допълни, че е разпоредил да бъдат разположени електропастири по румънската граница, но се оказало, че те могат да бъдат опасни за децата.

„Проявете необходимото съчуствие, човещина, бързо плащайте. След това тази напаст ще влезе навсякъде и тогава целият сектор ще загине. Години наред няма да можем да изнесем никаква продукция. А когато българите започнат да разбират, всичко трябва да е внос след това. Друга политика няма. Извадете, когато компартията се е занимавала с това, как е действала… Нито сме изверги, нито не ни е жал за животните.“

Министър Порожанов отговори, че това вече се прави.

„Прави се, след като стана проблемът, тогава тръгнахте да обяснявате“, скастри го Борисов.

Премиерът призова хората да не си крият животните, защото после 1 млн. и 300 хил. животни в цяла България трябва да бъдат унищожени.

„Едно е 4 000, друго е 30 000. Премине ли в Северна България, просто е катастрофа. Вземете всички мерки за дезинфекция. По социалистическо време в тези райони не можеше да влезе кола, човек без дезинфекция. Обяснявайте от сутрин до вечер какво сме принудени да изберем. Веднага подгответе стада – с парите да могат да си вземат животни. Колкото и да струва сега, е малко“, каза още Борисов.

„Помолете хората да не крият животните. Заради няколко да боледуват милиони. Ако това се разпространи е катастрофа. Но информирайте хора. Обяснявайте от сутрин до вечер, защото целият бранш може да спре да функционира за три години“, призова Борисов.

Упрекът ми е за това – веднага подгответе стада, веднага с парите да могат да си вземат животни. Помогнете да се дезинфекцират кошарите им.

Вземете всички мерки за дезинфекция. Аз си спомням времената, когато в тези региони не можеше да влезе кола, без да премине през яма за дезинфекция“, допълни премиерът.

Той обаче си припомни времената до 90-а година, как се е действало тогава, какви мерки са били вземани и доколко обаче хората са имали възможност хората да получат обяснения за действията на властите.

Източник: Епицентър.бг