Борисов: Икономиката се развива, стартовата заплата на медицинска сестра става 950 лева!

Правителството гласува допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи.

Така началните заплати на специалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки и други специалисти, ще станат 950 лева.

Това съобщиха премиерът Бойко Бирисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание,

„Вдигат се заплатите на здравните служители, икономиката се развива и расте“, отбеляза премиерът, който разкри и за „гореща“ акция на МВР, при която е заловен над 170 кг кокаин.

„Първо ще дам думата на министър Горанов на базата на днешната оперативка и това, което сме правили, да ви каже как се движим във финансовата част.“ С тези думи премиерът Борисов откри заседанието на правителството.

„На база на данни на статистиката общият показател за бизнес климата се повишава с 0,3 пункта. Индикаторът за състоянието на домакинствата също се повишава, което е добра новина. Наблюдаваме ръст на промишленото производство от 6,6%. Продажбите от износа нарастват 13,5%, подкрепени от производството на химически продукти. Растежът на строителната продукция също се ускорява. Има и положителна тенденция на пазара на труда. През февруари има понижение на безработицата и тя достигна до 6,2%“, уведоми финансовият министър Владислав Горанов.

„Благоприятна динамика се наблюдава и по отношение на текущата сметка“, каза още той. „Нарастването на износа се наблюдава основно към страни от ЕС. Наблюдаваме устойчиво изпълнение на приходите“, добави Горанов.

„С една дума, във всяка една сфера икономиката се развива, расте и на база на това може да си позволим да одобрим точка за допълнителни разходи за Министерството на здравеопазването, която е около 50 млн. лв за увеличение на заплатите за медицинските сестри“, заяви Борисов.

„Надявам се да ни подкрепите с Ананиев“, каза още той, а министърът на здравеопазването се аргументира пред колегите си за нужда от увеличаване на разходите за Министерството на здравеопазването.

„С днешната точка ще стигнем до заплата от 950 лв. за медицинските сестри, акушерките и другите здравни служители“, обяви Ананиев.

„Правя го публично, това, което поехме като ангажимент, на фиша това да е минималната заплата. Искаме да запазим тези работни места на медицинските сестри и другите здравни служители. Срещни се с тях, обясни новата методика и контрола по нея“, обърна се премиерът към Ананиев.

„От снощи с МВР работим активно и днес финализираме съвместно действията си с румънските колеги, до този момент са 170 кг. кокаин. Такива количества наркотици в света малко се хващат. По-късно във Варна ще се говори подробно“, разкри Борисов.

„Само преди два дни Митниците задържаха 1,1 тон марихуана. Искам да благодаря на всички служби, които действат активно. Заловихме рекордни количества наркотици за последните две години“, заключи премиерът.

„Към момента информацията е за заловен около 170 кг хероин с високо качество. По случая се работи още от 5 април с румънските власти. Усилихме наблюдението в района на Шабла, вследствие на това открихме съвместно шест пратки от кокаина, който беше увит с непромокаема материя и сложен в спасителни жилетки. Най-вероятно става въпрос за схема за предаване в открито море“, обяви Младен Маринов.

Източник: Епицентър.бг