Борисов, или отстранявате военния министър, или уволнявате неговия заместник! Иначе сте покровител на корупцията във военното министерство!

БОРИСОВ, ИЛИ ОТСТРАНЯВАТЕ ВОЕННИЯ МИНИСТЪР, ИЛИ УВОЛЯВАТЕ НЕГОВИЯ ЗАМЕСТНИК!

ИНАЧЕ СТЕ ПОКРОВИТЕЛ НА КОРУПЦИЯТА ВЪВ ВОЕННОТО МИНИСТЕРСТВО!

В предаването „Бареков и Байрактаров без цензура“ по телевизия Евроком бе показан документ от Търговския регистър, от който е видно нещо скандално: военният министър Красимир Каракачанов и зам.-военният министър Анатолий Величков са в Надзорния съвет на приватизационния фонд „Мизия, Тракия, Македония“ АД.

Фондът бе основан от ВМРО в зората на шумно рекламираната масова приватизация. През 1996 г. въпросният фонд примами хиляди граждани, които внесоха боновите си книжки в „Мизия, Тракия, Македония“, очаквайки осребряване на своите активи.
До този момент фондът не е изплатил и една стотинка дивидент на собствениците на бонови книжки. Но затова пък приватизаторите от „Пиротска“ 5 и техните фирми са собственици на Драгажен флот и на мелници, мандри и гори в цялата страна.
Днес печалбите от фонда се измерват с милиони, които се вливат и в сметките на военния министър и неговия заместник.

За съжаление Законът за приватизация и следприватизационен контрол нито преследва обогатилите се приватизатори, нито защитава правата на измамените дребни акционери във фондовете за масова приватизация, независимо от факта, че боновите книжки на хиляди граждани имат нулева стойност.

Ако участието на ВМРО-вските лидери Каракачанов и Величков в масовата приватизация е морално укоримо, по действащите разпоредби то е законно. Но назначаването на Анатолий Величков за заместник-министър на военния министър Каракачанов е брутален конфликт на интереси. Не само защото Величков е дългогодишен заместник-председател на ВМРО, ръководена от Каракачанов, а защото двамата имат общи икономически интереси в частна фирма, оперираща с милиони.
В момента Анатолий Величков отговаря за външноикономическите въпроси на военното министерство и има пряко отношение към обществените поръчки и сделките за превъоръжаване на армията. Не е известно Каракачанов и Величков да са декларирали конфликт на интереси при заемането на постовете военен министър и заместник-военен министър. А са били длъжни да го направят, защото са свързани лица в приватизационен фонд.

При това положение премиерът има само един изход – незабавно да уволни или военния министър, или неговия заместник.

Ако Борисов не изпълни своето задължение, произтичащо от Закона за конфликт на интереси, значи самият той има интерес от корупционни практики на най-високо ниво.

Велизар Енчев, Фейсбук