Борисов: Има огромен интерес към България. Газовият хъб е наша цел, Юнкер го благослови!

„Хъб „Балкан“ е наша цел, изграден е по всички европейски правила. Юнкер лично го донесе и каза: Благославяме го!

Хъбът гарантира, че ще продължим да имаме същите количества газ, а не да изпразваме тръбите.

Така че ние сме праграматични. Имаме интерколектор с Гърция, старите тръби през Украйна също са въпрос на диверсификация, Кипър също има огромно находище. Затова в никакъв случай не бива да изпускаме възможността да сме част от магистрала“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на пресконференция след множеството си срещи с арабски ръководители по време на форума ЕС-ЛАД, който се провежда в момента в Египет.

Премиерът поясни: „Когато имаме наши си тръби – добре дошъл е египетски, израелски, украйнски, руски, американски – всякакъв газ. Думата „транзит“ е забранена! Ако няма хъб, няма да стане, за него сме си стиснали ръцете с Меркел, Юнкер и Туск. ЕС е наясно, че се борим за същото количество газ, не повече – това е разковничето. В противен случай ще се изпразнят тръбите. Другото важно е да няма посредници, помните колко усилия положихме да ги премахнем преди време“.

Искам да привлечем колкото се може повече инвеститори в проекта за газовия хъб „Балкан“. За първи път отворихме пазар в една от най-богатите държави, Саудитска Арабия. Каним ги да дойдат и да участват в конкурса. Знаете и за смесените български предприятия с тази страна, мога да кажа, че за първи път отворихме този огромен пазар, каза още Борисов.

Конкретни суми със Саудитска Арабия не са обсъждани, аз суми не обсъждам. Хубаво е да има много участници, за да има честен търг, целта е да докараме хора и да им покажем, че това е важно нещо.

„Независимо от огромните различия, само диалогът може да помогне срещу борбата с тероризма, миграцията, трафикът на хора, както и да допринесе за инвестициите, обучението на студенти. Толерантността носи повече“, каза още премиерът на България.

Нужни са много дискусии в сферата на сигурността, миграцията, културата, религиозните различия. Това е и начинът за преудоляване на изброените различия, поясни премиерът.

„По-добре е да се напътстваме и да се съобразяваме, отколкото да се извършват терористични нападения“, допълни Бойко Борисов.

Има огромен интерес към България, подчерта отново той.

Страната ни е пример за решаване на глобален проблем, ние сме пример за това как работим с Турция и едновременно с Гърция, Кипър, Ливан, заяви Борисов и поясни, че изказванията на Орбан и премиерът на Люксембурк са много противоречиви.

Ние няма да разваляме стари приятелства за сметка на нови, а надграждаме, категоричен бе той. Позицията ни за миграцията е толкова ясна, че дори никой вече и не пита. Не е добре, когато президентът на една страна каже, че приема няколко хиляди мигранти. Това може да си позволи само Ердоган. Но темата е много деликатна. Затова политиката е да се обучават и връщаш хората от арабските страни, за да може да не се налага Африка да търси като спасителен изход Европа.

Същото се случва и в другия край на света – пример за това са Мексико и Венецуела, където спорът за оградата доведе до извънредно положение.

Помолен да коментира ветото на президента Радев във връзка с промените в Изборния кодекс, Борисов заяви: „Думи на политически лидери не коментирам“.

„Ние не разваляме приятелства в името на нови, а надграждаме“, категоричен бе Борисов. Думите му са във връзка с новото напрежение между Турция и Кипър.

„България е изключително лоялен член на ЕС и НАТО, но с прагматична политика, спрямо съседите си. Никоя държава, освен Турция не може да се ангажира да задържа няколко милиона мигранти, заради това ЕС дава финансова помощ“, каза Борисов.

С Ципрас обсъждахме четиристранна среща между Сърбия, Македония, Гърция и България, обяви Борисов. Вървим напред – ето до юни ще направим първата копка за интерколектора, който е важен за диверсификацията на хъб „Балкан“.

Източник: Епицентър.бг