Борисов: Има тарикати, които си мислят, че лъжат държавата

Премиерът Бойко Борисов посети Професионална гимназия по механизация на селското стопанство в Разлог.

Той е заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, евродепутатът Андрей Новаков и кметът на Разлог Красимир Герчев.

Борисов разгледа напълно обновените със средства от оперативната програма „Региони в растеж“ кабинети. Училището разполага с обзаведени модерни компютърни кабинети, а от миналата година функционира и кабинет с 3D принтер.

Управата на училището показа на премиера закупените за обучението и практиката на учениците машини в гимназията. Сред тях е модерен симулатор за първи гимназиален етап от 8 и 9 клас, докато учениците започнат истинската практическа подготовка.

От основаването си през 1963 г. до днес училището подготвя кадри изцяло за задоволяване на нуждите на пазара в сферата на селското стопанство.

След това той посети основното училище „Св. Климент Охридски“ в Добринище, което е получило финансиране за близо 300 000 лв. за ремонт на двора, сградата и нова спортна площадка.

В училището учат 138 ученици. Премиерът разгледа и църквата в града, която е в процес на цялостен ремонт и реставрация.

Той се надява след 31 януари и големите ученици да се върнат в клас. „Възнамеряваме големите ученици да ги пуснем на 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията“, каза премиерът

„Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция и спазване на указанията на РЗИ, България се движи по либерален начин. Нашите приятели от Гърция са само по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас.

Те са с пълен локдаун и успокояващото им е, че евентулано на 27 януари може някои, ама кои ще видят мерки да се разхлабят. Това си е тяхно право. Ние сме приели друга тактика с Щаба.

Правим училища, детски градини, строим, хората работят“, допълни Борисов и отбеляза, че близо милиард са вложени в образователната инфраструктура и още 1,4 милиарда лева за двойното увеличение на учителските заплати в рамките на мандата.

Той изтъкна, че с осигурените средства от правителството са санирани стотици училища, обновени са физкултурни салони, зали, модернизирани са компютърни кабинети в цялата страна с цел получаване на модерно европейско образование от българските деца.

Премиерът коментира и партито в Пловдив. „Има тарикати, които си мислят, че лъжат държавата. А те лъжат себе си, защото ще се разболеят. Мерките в държавата обаче дават резултат”, каза той.

По-късно Бойко Борисов посети храм „Св. св. ап. Петър и Павел“ в Добринище. „България беше единствената, която не си затвори църквите и манастирите“, подчерта той.

Депутатът Александър Мацурев запозна премиера с проекта за църквата. „Сега за църкавата има направен проект, който е на стойност 350 хил. евро. Близо 700 хил. лв. Очакваме одобрението на проекта“, коментира Мацурев.

Той уточни, че проектът ще се отрази на иконостаса, включва още изографисвае и реставрация на вертикалната планировка.

Източник: DarikNews.bg