Борисов: Имаме най-ниските данъци в ЕС. Борим се с корупцията. Развиваме инфраструктурата, образованието, здравеопазването

Оставихме държавата във всеки един параметър на икономическо развитие в най-доброто възможно състояние. Имаме най-ниските данъци в Европейския съюз, имаме добре развити инфраструктура, екология, образование, здравеопазване, култура. Изградихме работеща система за борба с корупцията и контрабандата. Всичко това го направихме и ще продължим да го правим. Гарантирам Ви го.

Това каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на среща с жители на Перник, цитиран от пресцентъра на партията.

Борисов обясни, че ГЕРБ си е извадила поуките от допуснатите грешки в управлението и знае как да надгради постигнатото.

„Учим се от грешките си – от всяка грешка правим позитив. В първия мандат допуснахме да има голямо увеличение в цените на тока. По време на втория ни мандат направихме така, че сметките на енергетиката да бъдат пълни“, каза той.

Бившият премиер заяви, че ръководеното от него правителство е оставило държавата с 14 млрд. лева фискален резерв, с пълна каса.

„Икономическият растеж, който постигнахме, сега падна от 3, 6% на 2,5 %. Ще падне до 1%, ако продължават така. Както вървеше държавата нагоре с инвестициите, европейските фондове, с износ, икономиката се завъртя. Трябваше да устискаме още 1-2 години с този растеж. Пенсиите и доходите на хората вървят нагоре, заедно с ръста на икономиката. Кога българският пенсионер е бил доволен от пенсията си по време на комунизма?“, коментира Бойко Борисов.

Според Борисов, Корнелия Нинова не разбира управлението като отговорност, защото никога не е печелила избори. Затова обещава всичко – включително държавата да плаща здравни осигуровки и да покрива банкови кредити.

„Не трябва да позволяваме на БСП отново да „счупят“ държавата. Ако им позволим отново да заложат в дългосрочен план големи харчове, няма оправяне. Не можеш да харчиш повече, отколкото изкарваш. Ако нещо е построено в последните 25 години, то е направо по време на управлението на ГЕРБ“, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

„Заварихме разнебитена финансовата система. 6, 2 млрд. лева живи пари сме платили за стари задължения от парите на данъкоплатците, от събраното от приходните агенции. Платихме сметката ние с вас. Можехме да вложим тези пари в България“, коментира Бойко Борисов пред присъстващите.

Борисов изрази надежда, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила на 26-ти март и ще може да състави стабилно правителство, но подчерта, че всичко зависи от резултата на изборите. Той коментира, че БСП дори не си показват кандидатите за министри.

„Слушах водача на листата на БСП в Плевен, който каза, че за момента няма да правят коалиция с ДПС. За момента. Ние сме прагматични и истински. Каквото казваме – можем да го направим. Доказали сме го“, подчерта председателят на ГЕРБ.

Бойко Борисов обясни, че замърсяванията на въздуха и водата причиняват тежки заболявания на хората.

„София я тровеше „Кремиковци“ десетилетия наред, един жълт дим излизаше на изхода на Стара Загора. В Перник как беше? Ами антибиотиковите заводи в Разград? Всичко това се наслагва в почвата, във въздуха, в клетките. Това води до рак. Сега направихме пречиствателни станции – преди това фекалните води отиваха в почвата, в храната. Каквото сме обещали, сме го изпълнили“, категоричен бе председателят на ГЕРБ.