Борисов: Индустрията ни произвежда пъти по-качествени стоки. Променихме я за дни за шивачество

За първи път японски премиер дойде в България на гости – преди няколко години.

Отношенията между България и Япония са такива, че те включиха и страната ни за дарение на лекарство.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на редовния брифинг на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, съобщава Novini.bg

„Таблетирали сме подобно лекарство, което се тества в Австралия. С премиера на Италия говорих също и заедно ще работим с техните университети, както и в Мелбърн, за да се работи по-усилено по тази тема и да може бързо да се направят изпитания и да се види ефекта“, разкри Бойко Борисов.

„Българската индустрия произвежда пъти по-качествени стоки. Когато дадеш 5-10 защитни облекла. Казал съм да се произведат 100 защитни облекла за лекарите Северна Македония. Лесно е да се каже, че сме братя – братя сме и когато умират хора, трябва да помагаме“, каза още премиерът.

„Няма лекарство, което да лекува коронавирус – има такива, които облекчават. Тези препарати сме ги осигурили. Тази сутрин очакваме технолозите – лекарството да се тества“, коментира Бойко Борисов.

„Променихме индустрията си за дни за шивачество“, разкри Борисов.

„Разпоредил съм на Щаба да започне масирано тестване на Банско. Тъй като приемаме, че Банско е огнище – днес започваме тестването“, коментира премиерът.

„Само преди дни разговарях с лидера на Южна Корея – там масовото тестване с бързи тестове не им помогна. Германия – най-мощната икономика, чак сега си произведе бърз тест само за лекари – 150 евро струва теста. Те също нямаха сигурни и готови тестове. Затова и днес ще се видя с д-р Мангъров – приятели сме от години“, заяви Борисов.