Борисов иска нови изтребители: Като стане война, да не са пушечно месо

Всеки народ прави своя избор. България подкрепя Македония и нейния еворатлантически път, заяви премиерът Бойко Борисов по повод резултатите от референдума в съседната държава.

Той коментира още предстоящия избор на нов изтребител, парите за хората с уврежданията и отрече да е провокирал напрежение с президентската институция.

България не трябва да се намесва във вътрешните работи на Македония, заяви премиерът Бойко Борисов по повод референдума в западната ни съседка.

„Всеки един народ сам определя съдбата си. Ние само можем да кажем, че подкрепяме нашите съседи по пътя им към НАТО и ЕС. Оставям на македонските политици да преценят по какъв път да вървят. А ние всячески ще ги подкрепяме“, допълни Борисов.

По повод отворените вчера оферти за нов изтребител, премиерът заяви, че държи бъдещите бойни самолети да бъдат нови. Борисов съобщи, че са поканени летците от Граф Игнатиево лично да се запознаят с предлаганите машини, преди да се избере една от тях.

„Държа самолетите да са нови. Когато свалят найлона от седалките, ще карат нещо добро и няма да са пушечно месо. Държим да бъдат нови самолети, не само за да могат да охраняват нашите летци небето ни. А и ако стане война, да имаме най-модерните самолети. Този самолет трябва да има реални шансове в случай на военни действия“, каза той.

Във връзка с днешния протест на хората с увреждания, премиерът посочи, че в новия бюджет са заложени с 45 млн. лв. повече от предварително планираните.

„Винаги съм поемал отговорността. Обещал съм в новия бюджет да има 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Борбата срещу олигархията и незаконната контрабанда ни дава възможност да заделим пари за социална политика“, допълни Борисов. Той отрече да създава напрежение в отношенията с президентската институция. „Какво сме направили ние срещу президентската институция? Единствените, които ни нападат са те“, заключи премиерът.

Вчера стана ясно, че САЩ предлагат изтребители Ф-18 и Ф-16, Швеция – „Грипен“ и Италия – „Юрофайтър“. Всички, без италианската оферта, са за нови машини.

Източник: Фрог нюз