Борисов: Искам всички хора да разберат, че приемането на еврото е за доброто на държавата

По финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 млрд. евро по-малко бюджет означава трудни преговори, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред медии преди началото на Европейския съвет.

На извънредното заседание в Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС предстои да обсъдят Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г., съобщиха от правителствената пресслужба, предаде Канал 3.

Премиерът Борисов акцентира върху кохезионната и общата селскостопанска политика, които са важни за България. Министър-председателят добави, че за страната ни също е от значение да бъде запазено правилото n+3, което е свързано и с кофинансирането, като даде пример с инфраструктурните проекти.

„При нашите процедури, при нас текат хиляди обжалвания, това са правилата, ние за две години, особено за големите инфраструктурни проекти, не можем да започнем, камо ли да ги довършим“, аргументира се министър-председателят Борисов. Според него ако се намалят сроковете, държавите няма да могат да се справят и ще трябва да връщат пари.

„Подготвен съм да съм диалогичен. Ще бъде непрекъснат диалог за компромиси“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той изрази подкрепа за традиционните европейски политики, като същевременно посочи, че за да бъде конкурентоспособен ЕС на САЩ и Китай, е необходимо и отделянето средства за иновации и нови технологии. Българският министър-председател изтъкна и новите амбиции на ЕС в киберсигурността, общата европейска отбрана, включително и Зелената сделка.

Попитан от медиите относно еврозоната, премиерът Бойко Борисов открои предимствата за страната ни. „Искам национален консенсус и всички хора да разберат, че това е за доброто на държавата“, каза още министър-председателят. „Ние като държава сме подписали договор с ЕС, където сме приели като ангажимент да приемем еврото. Такова решение не е правилно да се вземе от един човек, един министър и от една партия, ако щете, защото ще е за десетилетия. Затова просто малко забавяме темпото“, добави Борисов.