Борисов: Искаме да убедим хората до край. Ако някой извърши престъпление, ще го осъдят

Всички в Контрабандния център много работят, но поради липсата на стиковка ефектът не е този, който ни се иска.

Това каза премиерът Бойко Борисов на работно съвещание в ГДБОП, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Изградихме Контрабандния център, където е цялата информация – агенти, шпиони, досиета и дела са на едно място“, обясни той.

„Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези – защо да показваме на българските граждани пътя на горивата“, коментира Бойко Борисов.

„Горивото е борсова стока. Искаме всеки българин да знае – от това, което се произвежда, до това, което отива до бензиностанцията, че никой не го краде и не го лъже“, каза още Бойко Борисов.

„Царете на фалирали банки могат да излязат и да кажат – защо сега“, коментира премиерът и допълни, че има страшна съпротива, но се работи от години.
„Много работа е свършена. Много се е работило по въпроса. Искаме да убедим хората до край. Ако някой извърши престъпление, ще го осъдят“, посочи Бойко Борисов.

„Ние не можем да кажем, че няма да има престъпления. Важното е да няма възможност това да се случи“, изтъкна премиерът.

„Съмненията на хората са, че би могло с говор, цялата смяна да си затвори очите, вместо нефт и петрол, в танкера да е всичко останало“, посочи Борисов.

„Ако е дошъл нагледно добър танкер и в сговор решат вместо бензин вътре да е нафта, как гарантираме на хората, че това не може да се случи – с наблюдението, което разпоредих“, каза още Бойко Борисов.

„Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията, какъв е пътят, как се контролира, и какви мерки сме взели за превенция“, заяви премиерът. „След това да се дадат препоръки, а ако някъде има празнота- да се награди“, каза още Бойко Борисов.

„Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол – работим в тази посока“, каза директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов в отговор на въпрос на премиера Бойко Борисов как се контролира горивото.

„Контролът ни е процес, който предстои да се надгради“, съобщи той. „Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад“, заяви Георги Костов.

Директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов заяви: „За 3 години и половина Координационният център се утвърди като успешен проект. Успешно контролира възловите сектори в държавата, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата“.

„Ще покажем как институциите, представени в Координационния център, и имат пряко отношение в контрола в тези рискови сектори, какъвто е този на горивата, извършват този контрол“, посочи той.

В събитието участваха премиерът Бойко Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на транспорта Росен Желязков, депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по финансите в НС Менда Стоянова, шефът на НАП Росен Бъчваров, шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов, депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров.

Системата позволява да се проследи точният път на горивата от танкера до всеки един автомобил. Борисов обясни, че идеята му е освен да станат ефективни всички действия на институциите, да се покаже и на българските граждани какво точно се случва бензина или с нафтата, която те зареждат.

Източник: Епицентър.бг