Борисов: Истински ме боли като гледам бежанците

„Нищо по-различно към днешна дата няма на нашата граница.

Българските граждани да са спокойни, имаме нулева миграция.“

Това каза премиерът Бойко Борисов в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС от града под тепетата.

„Всеки, който се прави на голям бабаит и казва „ние, армия, артилерия, автомати” – няма нормален човек, който да разреши да се действа срещу жени, деца със сила. Защото хуманитарната криза е ужасна, тези хора бягат от зор“, продължи Борисов.

„Взето е решение в НАТО да се подкрепи Турция. Нашата страна, ние бяхме най-настоятелни и затова нямаме миграционен натиск“.

Анкара заяви, че няма да спира бежанците по пътя им към Европа, след като 33-ма турски войници бяха убити в Идлиб от силите на Башар Асад.

Хиляди са се струпали на Пазаркуле, за да преминат в Гърция, където пък Гръцката полиция използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да предотврати влизането на мигранти в страната.

Премиерът добави, че се е обсъждала помощта за Турция вчера до 22:30 ч. с председателите на ЕК и на Европейския съвет.

„Искаме да помогнем и на Гърция, не съм оторизиран да говоря от името на ЕК, но големи средства се пренасочват към „Червения полумесец“ за справяне с хуманитарната криза“, каза още премиерът.

„Истински ме боли като гледам бежанците. Аз съм хуманен човек, като гледам по земята лежат жени и деца – ние трябва да направим много бързо – сряда – четвъртък да захраним Турция с пари, за да си ги поеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с тях да се грижим, защото те не са длъжни и да успокоим хората“, обясни Борисов.

Подготвям една голяма среща в България, заяви премиерът, но отказа да съобщи подробности.

„В понеделник ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. Но в следващите дни ще ви кажа какви неща ще направим тук в България, за да решим дълготрайно този процес – с връщането на мигрантите, с военните действия в Сирия, и с намесата на НАТО“, допълни още Бойко Борисов.

Източник: Dunavmost.com