Борисов: Истински се гордея, че съм българин. Потомък на такъв народ, който е защитил евреите си

Премиерът Бойко Борисов присъства на церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от уникалния акт на спасение на българските евреи по време на Втората световна война.

„Дори един извратен мозък трудно може да си представи да се отнасяш така с едни хора.

Да ги хвърлиш и изгориш.

Подобно нещо се е случвало в германските концлагери. Било е страшно време“, заяви премиерът по време на речта си.

„Истински се гордея, че съм българин. Потомък на такъв народ, който се е опълчил и е защитил евреите си“, каза още лидерът на ГЕРБ.

На събитието присъстват официални лица от България и Държавата Израел, както и представители на ръководствата на световни еврейски организации, сред които Роналд Лаудер, президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер, изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и д-р Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България “Шалом”.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Източник: БЛИЦ