Борисов: Износът на демокрация, която направихме ние като част от НАТО и ЕС, се оказа пълен провал

Винаги съм призовавал за незабавно спиране и затваряне на външните граници на целия ЕС.

Това заяви премиерът Бойко Борисов, в парламента.

Той дойде в Народното събрание, за да отговори на обвиненията от лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството, свързана с мигрантите.

В декларация от името на партията Нинова заяви, че с политиката си страната ни заменя сънародниците си, които гони в чужбина, с бежанци. Декларацията предизвика сканадл, заседанието бе прекъснато и подновено с изказване на Борисов.

В неделя в Брюксел ще се проведе извънредна среща за бежанската криза, която предизвика противоречия както в ЕС, така и между управляващите в някои страни.

«Тук позицията ни е национално отговорна и на всички е ясна.

Преди години, на всички Съвети, за което има и протоколи, аз съм държал винаги една и съща позиция.

Предупреждавал съм колегите, че ще стигнем и до днеска. Те тогава ми обясняваха, не вярваха, хуманността на Европа на първо място и т.н.

То безспорно Европа е най-хуманната в това отношение, Ако си спомняте за първи път аз казах, че трябва да направим центрове за убежище и сигурност извън територията на ЕС, в близост до конфликтите.

Една част от колегите ме обвиниха, че това било в полза на Турция, било в полза на тези, които се бият в Сирия. Да, но в Йордания има 2 милиона бежанци и те не са в Европа, ние плащаме за това — ЕС.

Първа точка на това, което винаги съм защитавал, е незабавно спиране, затваряне на външните граници на целия ЕС. Той не е само Гърция, България и Италия, той е и Испания, а и от север влизат.

Да се инвестира колкото трябва в кораби, граничари, «Фронтекс» ако трябва да се направи обща гранична полиция, но тя самата дума бежанска вълна значи вълна.

Всички имаме опит напоследък с наводненията и знаем, че първо трябва да се спре вълната, а след това трябва да се разчиства, да се ремонтира, да се оказва необходимите помощи на бедстващите.

Същото в момента представлява Европа», каза премиерът, цитиран от БНР.
«Ние не сме участвали в нито една война.

В Сирия, се бият и турци, и руснаци, и американци, французи, англичани и когато мяташ ракети, били те умни и красиви, или не толкова, когато по новините виждаме сградите в Сирия как изглеждат, то няма цяла сграда.

Няма детски градини, няма училища, няма нищо, но то е същото и в Ирак, Да минаха 15 години Тони Блеър се извини, но това не възстанови Ирак и няма да го възстанови, Същото е в Афганистан, да не говорим за Либия.

Износът на демокрация, която направихме ние като част от НАТО и ЕС се оказа пълен провал.

Затова дипломацията се провали и аз лични очаквам юли месец на тази среща между Тръмп и Путин най-сетне да се сложи край на тази война в Сирия», продължи Борисов.

«Но какво имаме към днешна дата. Първа точка, която ще защитавам, и която ще настоявам да се приеме — незабавно да се затворят външните граници, На КПП-тата да се допускат само лица, бягащи от войната.

Войната, която ние в нашите съюзи — дали с причина, дали не, дали за да сваляме диктаторски режими, дали не, но пряко сме участвали, и трябва да си платим за това.

Плащането става обаче в центрове извън ЕС — в Либия, в Йордания, в Турция и затова споразумението с Турция трябва да работи, в противен случай за България има риск.»

„Вчера в 21.00 часа имахме Съвет по национална сигурност, на който присъстваха и президентските съветници, службите на сигурност и сме разгледали всички детайли по тези теми.

Срещата в неделя е извънредна, не знам защо са я направили. Днес ще се чуя и с Виктор Орбан, в събота – с канцлера Меркел.

По принцип няма такава практика, рядко се прави, но тя е отворена за всички премиери и канцлери, които искат да участват“, обясни Борисов.

Източник: News Front