Борисов изригна срещу Радев и Нинова: Държат се като току-що родени бебета

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред „Дарик“ политическите събития, свързани с България през 2019 г.

„Думата на 2019 г. е една и тя е работа и отговорност.

Това е единственото важно нещо. Това, което човек направи, може да се покаже. Винаги съм се ръководил от тази максима – да оставям след себе си неща, които десетилетия ще се ползват“, обяви премиерът.

„Много неща оставихме през 2019 г. Лотовете на „Струма“ и „Хемус“, метрото в София се строи с бързи темпове“, добави Борисов.

„Неслучайно всички агенции и статистики показват ръста на икономиката и затова сме си поставили още по-големи цели през 2020 г.“, каза още той.

„Искате ли да не говорим за човек, който е призван да бъде обединител на нацията, а се държи като опозиционер. Той е човекът на върха на държавата с най-голяма заплата и привилегии“, отсече министър-председателят на въпрос за критиките от по-рано днес на Румен Радев.

„Не искам да си губя времето да обяснявам какво е казал г-н Радев. Той като излезе в чужбина говори само добре, а като дойде да се изказва тук освен критика към правителството друго няма. Приемам и това, но той не е казал и една дума срещу БСП и ДПС“, негодува Борисов.

„Имаме надеждата, че в края на април ще се случи това с падането на мониторинга“, заяви министър-председателят.

„Все още има надежда да дойде у нас заводът „Фолксваген“. Въпреки изхвърлянията на съседната до нас институция кой е довел „Фолксваген“, накрая той не дойде“, отсече премиерът.

„Ако така върви държавата, догодина ще имаме решение и за завод. Много компании, отсявайки държавите, накрая оставиха България и Турция. Най-интересното е къде ще дойде заводът за батерии“, посочи още той.

По повод водната криза в Перник Борисов заяви: „За съжаление, има и такива случай, при които заради едно некадърно управление се стига до такива ситуации. Некадърното управление е на местното ВиК.“

„Трябва да разделим питейната от промишлената вода и по най-бързия начин да осигурим вода на града. Работниците ще работят и по празниците, ще им се плати допълнително“, уточни премиерът.

„И Радев и Нинова се държат като прясно родени бебета. Сякаш са се родили вчера, а партията им не е управлявала 30 години. Много ми е интересно какво се е случвало с боклука по времето на тройната коалиция“, попита Борисов на въпрос дали е съгласен с искането на Корнелия Нинова да се забрани внасянето на какъвто и да е боклук в България.

„Ние си знаем защо Цветанов напусна. „Апартаментгейт“ беше причината. Всички тези хора, които изброихте, не са сложили и една тухла, нищо не са построили, за да дебатирам с тях“, заяви министър-председателят.

„Нищо общо няма „Северен поток“ с „Балкански поток“. Ние либерализираме пазара. Когато Орешарски лъжеше в България, че не е прекратил „Южен поток“, тогава Драго Стойнев носеше писмото в Брюксел за спирането на „Южен поток“. Аз отидох и в Брюксел, и в Белия дом и им казах, че имаме два реактора – президентът Тръмп добре вникна в този процес, защото става въпрос за два български ядрени реактора. Той изпрати 11 експерти, които дойдоха на Белене и гледаха пакет по пакет, за да се убедят в това, което им казах, че всичко е вярно“, разкри Бойко Борисов.

„Виждам големи възможности за АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ през следващите години“ добави той.

„Единственото, което може да твърди, Румен Радев е, че за 1 месец успя да приеме купуването на „Грипен“-ите и да измете всички специалисти от министерствата. Когато ме заведе да ми покаже завода за съвместно сътрудничество със САЩ, направен по време на управление на неговите партии, тогава може да ме пита защо не сме договорили такъв завод при сделката за изтребителите Ф-16″, отсече министър-председателят.