Борисов: Жандармерията е на границата с Гърция, армията има готовност, за да опазим държавата

Жандармерията е там, армията има готовност, насищаме с техника и хора, за да може да опазим държавата.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов на спешното съвещание в Министерски съвет във връзка с бежанската ситуация около Солун, съобщиха от правителствената информационна служба.

Тази сутрин премиерът събра в Министерския съвет вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и ръководството на Гранична полиция.

Премиерът обърна внимание, че случващото се е точно в навечерието на европейските избори, във време, в което 95% от миграцията е намаляла в Европа.

„Помните колко тежък бе Балканският път, успяхме да се справим тогава. Границата с Турция се пази добре, споразуменията работят, но с Гърция е проблем“, отбеляза Борисов и обърна внимание, че точно около Солун, в Гърция се развиват тези процеси.

По думите му трябва да има готовност за задържане на бежанци, така че да не се разпръснат из страната. Министър-председателят разпореди да се видят центровете, да се вземат всички мерки, службите да подават своевременно информация за обстановката, ако е необходимо да се усилят ГКПП-тата по южната граница.

„Боцев е в готовност със силите със специално предназначение, да се надяваме, че няма да стигаме до такъв вариант, но всичко трябва да се проиграе“, коментира Бойко Борисов.

Източник: Епицентър.бг