Борисов: Какъв бойкот на КСНС? Фалшива новина е, а ако лъжа, ме заплюйте!

„Лесно е да стоиш отстрани и да се опитваш да яхаш една или друга вълна. Не бяха далеч годините, когато държавните военни заводи нямаха поръчки. Обикалях и се молех, за да може хората да взимат заплати там“.

Това заяви на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов, цитиран от БЛИЦ.

„Трябваха ми два дни, защото когато има „Кинтекс” като държавен посредник и частни военни заводи, винаги могат да се направят много спекулации. Дали работниците са на частна работа, или на държавна, и двете са ни еднакво мили. Разрешил съм на „Кинтекс”, на Министерството на икономиката държавни и частни компании да работят съвместно, за да се справим качествено и в срок. Много хора ще си отдъхнат. Нито е имало рекет, нито натиск”, отсече премиерът.

По време на брифинга министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че от днес започва работа за възстановяване на договорите на „Емко” в пълен размер.

„Продукцията на ВМЗ ще бъде изкупена от „Кинтекс”. Съвсем скоро ВМЗ ще получат допълнителни договори, надявам се и за „Емко” да е така. Днес освен работниците на „Емко”, спечели и „Кинтекс””, заяви той.

„Ако вчера не бях приел протестиращите от „Емко”, щяха да застанат под прозорците на президентството и да блокират работата на КСНС. Обадих се и казах, че ще закъснея”, каза още Борисов, оправдавайки закъснението си за консултативния съвет. Той добави, че е казал на министрите да не предприемат пътувания в деня на съвета.

„Снощи с изумление разбирам, че бойкотираме президента и днес се развива тема „Бойкот”. Що за безобразие. Това е 100% фалшива новина! Който я е пуснал, без да провери 20 участници, дали това е истина и е пуснал такива внушения… Има 20 свидетели плюс стенограма. Ако лъжа, ме заплюйте мен. Пихме кафенце, разговаряхме приятелски по различните теми”, обясни премиерът.

„Държавата застана зад гърба ни“, каза на брифинг в Министерския съвет собственикът на предприятието „Емко“ Емилиян Гебрев след разговорите при премиера, предаде „Фокус“.

„Днес е един много хубав ден. Жалко, че така късно настъпи и жалко, че в последния момент се обърнахме към премиера за помощ. Всичко беше проверено от негова страна, всичко беше уточнено заедно с министъра на икономиката. Взе се правилното решение за нашата страна като цяло, което означава да запазим нашия имидж на България на външните пазари. Да работим все така успешно, както сме работили досега. Това сътрудничество между държава и частна фирма да продължи да работи напред. Убеден съм, че ще продължим да работим в сътрудничество. Уверен съм, че няма по никакъв начин да се повтори това нещо“, заяви Гебрев.

По думите му е важно е, че държавата е застанала зад гърба на всички им.

„Външният пазар е доста сложно нещо, но с помощта на държавата винаги се успява. Протестът, който беше плануван за утре, е отменен и няма да се състои“, каза още Емилиян Гебрев.

Източник: Епицентър.бг