Борисов категоричен: Европредседателството е национална кауза, която ще обедини българското общество

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе избран единодушно на поста начело на партията.

И след преизбирането му той отправи важни послания към делегатите на конгреса.

„Етническата толерантност ГЕРБ я пази като зеницата на окото си“, натърти лидерът на ГЕРБ. Той апелира своите да не се подлъгват по националистическата вълна, особено в смесените региони. „Етническият мир е без алтернатива. Затова в ГЕРБ езикът на омразата, езикът с епитети и обиди е забранен“, отсече премиерът.

ГЕРБ никога няма да се коалира с БСП

С 1079 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ ГЕРБ прие декларация, че не желае да се коалира с БСП не само днес, но и в бъдеще. Това каза пред журналисти Димитър Главчев, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Решението бе взето на Четвъртото редовно отчетно-изборно делегатско национално събрание на партията.

„На последния конгрес на БСП председателят на партията обяви, че опозицията е отказала на премиера Борисов да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена. Каква лексика само. Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешнопартийно разчистване на сметки в самата БСП, за да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си. Председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации. В началото на работата на сегашния парламент, предложихме председателското място в Народното събрание именно на БСП, но не с идеята да опитомяваме опозицията, а защото имаме държавнически подход и национално отговорно поведение във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Ръководството на БСП твърди, че има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ. Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция“, заяви Главчев.

Според него те минират успешното председателство на Съвета на ЕС. Главчев определи, че това председателство е нова база за обединение за българското общество и ГЕРБ не искат да пропускат този шанс. „Очевидно ГЕРБ работят председателството да се провали при управлението на ГЕРБ та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората политики. Ние от ГЕРБ неведнъж сме заявявали, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна“, заяви Главчев.

Публикуваме пълния текст на декларацията на ГЕРБ:

От своя висш партиен форум ние, делегатите на Националното събрание на ПП ГЕРБ, се обръщаме към своите привърженици и симпатизанти, както и към всички български граждани.

Политическата ни декларация днес е отговор на непрестанните през последните месеци груби спекулациии на опозицията на тема „Коалиционни намерения на ГЕРБ към БСП”.

На последния конгрес на БСП председателят на партията обяви, че опозицията е отказала на премиера Борисов „да бъде нахранена с постове и да бъде опитомена”.

Ние гледаме на говоренето за коалиция между ГЕРБ и БСП преди всичко като на търсене на повод за вътрешнопартийно разчистване на сметки в БСП. За да се справи с политическото недоволство и с напрежението сред съпартийците си, председателят на БСП предизвиква извънредни и революционни ситуации.

В началото на работата на сегашния парламент предложихме председателското място в Народното събрание на БСП, но не с идеята да „опитомяваме” опозицията, а защото имаме държавнически подход и национално отговорно поведение във връзка с предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Ръководството на БСП твърди, че в БСП има хора, които влизат в колаборация с ГЕРБ. Подобни подозрения са абсолютно неверни, правят невъзможен политическия диалог между управляващи и опозиция, както и минират усилията ни за успешно и безпроблемно провеждане на българското председателство.

Председателството на България на Съвета на ЕС е национална кауза и е нова база за обединение на българското общество – от ГЕРБ не искаме да пропуснем този шанс.

Очевидно БСП работят председателството да се провали при управлението на ГЕРБ, та дори и на цената на загуба на национален престиж и на важни за хората политики. Ние от ГЕРБ неведнъж сме заявявали, че никога не са били водени разговори за съвместно управление с БСП. Подобна коалиция е невъзможна.

От трибуната на върховния ни политически форум днес заявяваме категорично, че не желаем да се коалираме с БСП не само днес, но и в бъдеще, защото:

• имаме непреодолими различия във визиите си за развитието на България;
• имаме различни представи за политически морал и ценности;
• ние сме модерната европейска партия у нас, чийто глас се чува в Европа.

Ние от ГЕРБ приемаме за своя основна политическа задача защитата на принципите на демократичната правова държава. Заявяваме политическата си решимост да съхраним и развиваме демократичния, европейски модел на държавност, чрез който да решаваме ефективно проблемите на своята сигурност, на институционалния и правов ред. Това изисква мъдрост и воля за противопоставяне на антидемократичните тенденции.

Ние осъзнаваме колко голяма е отговорността ни да отстояваме идеала за свободна, демократична и европейска България. Защото ГЕРБ е българската политическа партия, която гарантира реално участие на страната ни във формирането на европейския дневен ред. Ние предлагаме активно българско председателство на ЕС, както и ангажиране на институциите на ЕС с подкрепа на устойчиви политики в интерес на България.

Източник: Епицентър.бг