Борисов: Когато фактите говорят и най-големите ни критици трябва да мълчат

Когато фактите говорят и най-големите наши критици трябва да мълчат, ще продължим тенденцията за намаляване на контрабандата.

Това каза премиерът Бойко Борисов по време на редовната среща на правоприлагащите органи с петте тютюневи компании от Инициативата срещу незаконната търговия с цигари, предаде агенция „Фокус“.

Делът на незаконната търговия с цигари е намалял от 8,1% до 7% през последната година, а България е сред първите в Европа по успешна борба с контрабандата, стана ясно на форума.

В него участваха освен министър-председателят, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов.

Над 90% от потребявания у нас рязан тютюн у нас е с нелегален произход. Нашите наблюдения сочат, че двигател на този процес най-вероятно са прекупвачите на тютюн, посочват от Инициативата, цитирани от Новини.бг.

Видно е, че борбата с незаконната търговия е дала положителни резултати през последната година. Приветстваме факта, че тази борба се е превърнала в дългосрочен приоритет на кабинета, но смятаме, че могат да бъдат положени още усилия, смятат тютюневите компании. Приемам днешната среща като поредната рабортна на тема контрабанда. Най-голямата черна маса, правеща пари е контрабандата, каза премиерът Бойко Борисов. „В парични измерения става въпрос за трилиони в Европа и милиарди в България. Тези пари замърсяват цялата система – за контрабандата трябва митничар, граничар, данъчен, покровителство по места. Това е огромна маса пари. Когато става въпрос за парите на държавата, една добра координация не би била лоша, затова изказвам благодарности на прокуратурата за започването на редовни срещи по темата“, заяви Борисов.

Контрабандата през последните години спадна от 34% на 7%.

Тази тенденция на намаляване ще продължи, защото тя е изгодна за бюджета. И тя не е само при цигарите – същото е и при горивата, и при алкохола, посочи министър-председателят. Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че борбата с незаконната търговия с цигари е приоритет на МВР. Ние сме много мотивирани, изтъкна той.

Ще помислим и за полицаите, но никога не съм работил под натиск, каза още Борисов.

На въпрос дали увеличението на приходите може да доведе до увеличение и на полицейските заплати той отговори:

„Аз повече от всички искам на полицаите, на пожарникарите, на военните, както и на учителите и на пенсионерите да се вдигат доходите и правим всичко да се случи. В момента, в който сложим чертата и видим приходите, ще помислим и за тях. Обещал съм им, знаят, но на нас не ни отива да говорим празни приказки. Нито ви отива да направим същото, което направиха през 2014 година. Помните – тръгвайки си, без никакво финансово обезпечение вдигнаха с 250 милиона заплатите на МВР и ние от първия ден започнахме да ги изплащаме. Ние, нашето правителство. Така не се прави, затова всяко нещо трябва да бъде финансово обезпечено, за да не банкрутираме накрая“.

„Никога не съм работил под натиск и точно тези, които ми поставят ултиматуми, със служебни коли, с офиси, с всички привилегии в МВР не им отива. Ще се срещна с тях, когато пожелаят, ще им дам финансовите параметри, ще им обясня какво правят колегите, защото трябва и за съдебна полиция да се даде, трябва и за линейки да се дава, и за санитари, и не може всичко наведнъж. Ние казахме – приоритети в началото са минималните пенсии и учителските заплати, както и образователната инфраструктура. И вече сме го свършили. Искам много. Ще дойдат, ще извадим сметките и в спокойна обстановка ще видим с какво разполага държавата. Популистко и лесно е да кажа 1 милиард ще дадем повече, но после някой трябва да го плати – вие, данъкоплатците. Ние така платихме за здравната каса 450 милиона, така платихме Спартани, Кугъри, Еърбъси. С всяко идване почваме да плащаме борчовете. Никога не сме оставяли борчове. Виждате само за два месеца каква е разликата“, заяви още Борисов.

В ГДБОП има специален отдел, създаден с цел борба с нелегалната търговия с цигари, посочи Радев. Той отбеляза, че при две значими международни операции през периода януари-август 2017 г. са задържани над 21 млн. къса цигари и над 20 тона нелегален тютюн. Предотвратените щети за бюджета са общо над 9 млн. лв., като най-много нелегални цигари са иззети от ОДМВ-Пловдив, ОДМВР-Бургас и ОДМВР-София. По думите на финансовия министър Владислав Горанов добрата координация между държавните институции дава резултат. Виждаме, че България успява да охранява не само границите си, но и икономическите си интереси, изтъкна финансовият министър. И призова тютюневите компании да съдействат още по-активно на държавата в борбата с незаконната търговия с цигари.

Източник: Епицентър.бг