Борисов: Когато слушах българския и израелския химн, изпитах удоволствие и удовлетворение

Премиерът Бойко Борисов и израелският му колега Бенямин Нетаняху участваха в тържествената церемония за откриването на паметник-символ на подвига на българите за спасяването на евреите в парк „Чарлз Клор“ в Тел Авив.

Той отбеляза, че народите ни имат сходни съдби – преживявали сме несправедливости и тежки периоди в историята си.

„Този паметник има своя брат-близнак в София. Днес беше възстановена една историческа справедливост. Това не е резултат на ексцентрична идея. В поставянето на два идентични паметника в столиците на България и Държавата Израел има дълбок смисъл. Той е в това, че двете ни страни, двата ни народа, заедно признават историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и почитат паметта на техните спасители“, каза българският министър-председател при откриването на монумента.

„Една историческа справедливост беше възстановена. И българският, и еврейският народ сме минали през какви ли не потисници и накрая сме оцелели. С откриването на този паметник оборихме една несправедливост, според която не сме спасили евреите в Македония. Ние скърбим за евреите в Македония, но скърбим и за евреите в Унгария, Полша, Чехия, Словакия и в много други държави. Но тези, които са били в България, сме ги спасили. Паметникът символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава почит към паметта на техните спасители“, заяви Борисов.

„Когато слушах българския и израелския химн, изпитах удоволствие и удовлетворение. Благодаря на всички, че сте тук“, каза министър-председателят.

„Може да се окаже, че много други, хиляди, евреи са спасени от българската държава. Хиляди евреи са получили възможност да избягат. Оставих една голяма дебела папка с документи, която вашият премиер да разгледа“, разкри Борисов.

„И двата народа сме малки, минали сме през какво ли не, но накрая сме оцелели. Така стана, че се сприятелихме – и като правителства, и като държави и работим за добруването на двата народа“, отсече той.

Той посочи, че актът на спасението е бил невъзможен във времената на най-ожесточените нацистки опити за унищожаване на еврейското население, но благодарение на Българската православна църква, съвестта и смелостта на видни български политици и общественици, и на българските граждани, които открито и категорично са се противопоставили на депортирането на 48 000 български евреи, спасението се е случило.

„Днес второ и трето поколение български евреи, граждани на Израел, а и на България, са онзи мост на приятелство и подкрепа, които правят междудържавните ни отношения уникални и сърдечни“, каза министър-председателя Бойко Борисов и допълни, че днес в Държавата Израел живеят повече от 100 000 евреи, потомци на онези 48 000 български евреи.

Бойко Борисов завърши своето изказване с убеденост, че трябва да се работи за добруването на двата народа и призова българските евреи, живеещи в Израел когато се скарат или спорят за нещо, защото имаме тази черта в българския характер – да идват на паметника, да се сдобрят. По-добри от нас за себе си, като братя няма, каза в заключение българския министър-председател.

В своето изказване израелският министър-председател Бенямин Нетаняху изтъкна, че евреите никога не забравят истинските си приятели. Той посочи, че в онези мрачни времена единствено българският и датският народ са се застъпили за тях. Затова той бе категоричен, че евреите никога няма да забравят смелата постъпка на българите, които са лягали на релсите и по този начин са попречили на влаковете да потеглят към лагерите.

Паметникът, посветен на спасяването на българските евреи през 1943 година, е дело на архитект Момчил Цветков. Той е идентичен с монумента, издигнат през 2016 г. до Народното събрание на Република България и символизира признанието на историческия факт на спасяването на всички 48 000 български евреи и отдава почит към паметта на техните спасители.

По време на церемонията хор изпълни химните на двете страни. Деца от българското училище в Тел Авив казаха стихотворение на български език. На събитието присъстваха десетки български евреи, които живеят в Израел, както и кмета на Тел Авив.

Депортирането на българските евреи в нацистки концлагери е спряно след силната реакция на обществеността. От вероятна гибел са спасени около 50 хил. евреи. През март 1943 година обаче са депортирани над 11 хил. евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пиротско. От лагерите оцеляват само около 300 души.

Идеята за поставяне на паметник за спасяването на евреите се зароди през 2013 година, по повод отбелязването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста. Тогава правителството отпусна 150 хил. лева, за да се отбележи годишнината и да се направят два еднакви паметника- за София и за Тел Авив. 5 години след отливането на монумента стана ясно, че той се е повредил заради неправилно съхранение. На 14 март кабинетът отпусна 36 хил. лева за промяна на дизайна му и нова отливка на паметника.

Източник: Епицентър.бг