Борисов: Кой от къде се яви, пита има ли борба с корупцията – има, ето я!

„През 2017 година са иззети над 50 милиона къса цигари, както и над 48 тона нарязан тютюн“, съобщаи министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

„МВР поставя акцент върху противодействието на контрабандата на цигари и тютюневи изделия. Засилва се капацитетът на нашите органи“, заяви министърът, цитиран от „Фокус“.

„През 2017 година са проведени 43 специализирани тематични операции. Структурите на МВР са извършили 1154 проверки на обекти. През септември 2017 година със Специализираната прокуратура са иззети 915 мастърбокса цигари. Задържани са 9 лица, повдигнати са обвинения на 5-има. Това е само един пример от 2017 година“, отчете се Валентин Радев.

„Предотвратени са щети за над 16 млн. лева. Така работи държавата – регулярно, методично и резултатно“, похвали се вътрешният министър.

„Отбелязваме най-ниското до момента ниво на контрабанда при цигарите – 6%“, допълни добрите резултати главният прокурор Сотир Цацаров.

„На първо място искам да отбележа, че формулировката, под която е обозначено проучването „Цигари непредназначени за местния пазар“ е изключително деликатна и в същото време показваща за какво става дума. Най-общо казано става дума за това, което представлява незаконна търговия, контрабанда и което в крайна сметка осъществява и престъпни състави. Въпреки деликатната формулировка „цигари, непредназначени за местния пазар“, не може да не отбележим няколко неща. На първо място плюсовете – да, 6% е най-ниското ниво, мерено до момента. Тези 6% обаче не бива да ни успокояват, защото в рамките им маржовете са много големи по места“, заяви Цацаров.

По думите му има места с много нисък процент и места с много висок.

„Ако Хасково, с най-висок процент, го обясняваме географски, възникват въпросите за Велико Търново и Пазарджик. Такива въпроси възникват и по отношение на марките цигари с оглед на това, че отново лидер остава една и съща компания. Така или иначе усилията и на прокуратурата, и на МВР са свързани не само с противодействието на незаконната търговия с цигари. Това е само един от спектрите на нашата работа. Само снощи са задържани 32 кг хероин“, каза още обвинител №1.

Според Цацаров не е възможно тези резултати да бъдат постигнати, ако липсва партньорството между държавните органи и бизнеса, който е заинтересуван да работи на светло.

„Не можем да кажем, че тези 6% са резултат само на работата на митници, прокуратура, МВР и т.н. Благодаря трябва да се каже и на всички икономически оператори, които подкрепят тази инициатива и без партньорството, на които тези 6% биха били абсолютно невъзможни. Силното партньорство на светлия бизнес с държавата е от изключително значение за тези проценти“, заяви Сотир Цацаров.

Министър-председателят Бойко Борисов също изтъкна усилията за борбата срещу контрабандата.

„Трайна е тенденцията за намаляване на контрабандата, не да го направим веднъж или кампанийно, тримесечие след тримесечие върви, което е най-радостното. Затова и приходите в бюджета са такива“, заяви премиерът.

„Как може България да е на 6% и кой от къде се яви пита има ли борба с корупцията – има, ето я“, коментира Бойко Борисов и изтъкна, че с това се мери реално свършената работа.

По повод представеното проучване премиерът посочи: „Това е най-точното проучване, по прост и практичен начин. Във всеки град се обръща кофа за боклук и се броят кутиите без бандерол и със бандерол. Това не е като социологическите проучвания преди избори. То показва не усещането, не имагинерната величина, а резултатът от борбата с контрабандата на практика“, каза Бойко Борисов и обяви напредък по отношение на горивата, където по думите му има ръст от 12 процента в приходите за януари.

Министър на финансите Владислав Горанов коментира бъдещата политика на държавата по отношение на търговията с цигари.

„Общата цел е да поддържаме стабилна финансова перспектива и да пълним нашия бюджет. България ще поддържа тезата, че е рано за нарастване на минималните акцизни ставки. В национален аспект не смятаме засега да прилагаме по-високи от минималните, установени за Съюза, акцизни ставки. Тоест в тригодишната фискална рамка до 2021 година не планираме да променяме акцизите. Номиналните ръстове, които регистрираме в увеличение на приходите от акциз са удовлетворителни и смятаме, че това темпо може да бъде поддържано. Мисля, че както и до сега можем да продължим съвместните усилия в тази посока“, заяви финансовият министър.

Източник: КРОСС