Борисов: Колеги се правеха на бабаити, че това е едно грипче, а сега имат хиляди трупове в чували

Премиерът Бойко Борисов отново изтъкна правилността на взетите от България противоепидемични мерки за борба с коронавируса.

Колегите, които се правеха на бабаити и казваха, че това е едно грипче, сега имат хиляди трупове в чували, няма къде да ги погребат, посочи пред медиите Борисов по време на инспекция на строителството на магистрала „Струма“.

Вие го виждате това – обърна се към репортерите той. И се прекръсти:

„Господ да е с нас, така да го минем това! Убеден съм, че до няколко месеца ще има ваксини, ще се намерят ваксини, ще има и лекарства. Всички умове работя по това!“

„Ще започвам и ще свършвам с това – спасихме ви от мигрантската криза, да запазим българите живи и здрави. Всеки, който си позволява да бърбори други неща, защото не носи отговорност… Аз ще направя това – всички бизнеси, които работят – да работят, останалите ще ги компенсираме.

Премиерът нервно прекъсна журналист: „Румен Радев каза…“ с „Не искам да говоря за този човек. Който не носи отговорност, нека си мърмори, аз искам да ви запазя живи. Целта ми е да ви опазя живи. Задачата пред мен и моите колеги е да ви запазя живи. Светът е болен в момента“, бе категоричен Бойко Борисов.

Преди няколко дни премиерът коментира, че някои репортери се опитват да играят на пинг-понг – Радев казал, после Борисов отговорил, единият ударил шамар, другият бил …

Същевременно Борисов не каза да се обмислят затягане на извънредните мерки. „Трябва да се спазва заповедта на министъра. Нищо по-добро не е прилагано в света”.

По Великден няма да се пътува, категоричен е премиерът. „За една нощ няма да изсъхне лукът – на Разпети петък не се работи, в събота и неделя вкъщи, и в понеделник пак ще си напазаруват“, заяви Борисов, като подчерта, че пазарите ще работят в четвъртък и след това – от понеделник.

„Затова наредих на министъра да отпуснем и четвъртък, и понеделник. Веднъж на моя отговорност отпуснах пазарите, видяхте какво се случи”, обърна се към журналистите Борисов. И добави за пазарите „да действат гъвкаво”.

По-късно премиерът публикува във Фейсбук информация на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, според която към момента България има най-ниска заболеваемост от Covid-19 в ЕС по показателя заразени на 100 000 души. По показателя смъртност на 100 000 души страната ни е на 3 място след Словакия и Латвия.

Източник: Епицентър.БГ