Борисов: Контрабандата на цигари падна до рекордно ниското ниво от 5,8%

Рекордно ниско ниво на контрабандните цигари отчетоха на среща, на която бяха представени резултатите за първото тримесечие на 2018 г. на базата на проучването на празни опаковки. 5,8% е в момента нивото на нелегалните цигари у нас.

Това е най-ниското ниво досега и за първи път отчитаме под 6 на сто, похвалиха се организаторите на срещата, на която присъства премиерът Бойко Борисов, цялото ръководство на МВР, министър Валентин Радев и зам.главният прокурор Иван Гешев, предаде Канал 3.

Почти двойно е намаляла незаконната търговия с цигари в Сливен, Пазарджик и Видин.

Много пъти съм признавал, че години наред не успяхме да намерим формула да накараме Митници, данъчни, МВР и т.н. да си поделят операцията. Сега в това звено, което създадохме, работят всички. Закарахме цялата информация и там на място всеки може да бръкне в масива директно и подбрано. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата, на която бяха представени резултатите за първото тримесечие на 2018 г, където стана ясно, че има рекордно ниско ниво на контрабандните цигари у нас – 5,8%.

„Сега можеш да видиш, като влезе камион на границата, данъчните какво правят, платил ли си е данъчните, задържат ли го, полицията какво е ангажирала. Така се получава не само двоен контрол, а и се реагира много бързо. Не е нужно да сравняваме с други държави. Нужно ни е само за да измерим по едно и също изследване как стои България. Виждате, че в пари това са разлики на стойност стотици милиони, а може би милиарди“, добави Борисов.

„Колегата Гешев каза неслучайно, че и бюджетът ни е е 2 млрд. и 25 млн. излишък, а започнахме с 3,7 минус дефицит. Приходите за държавата ни позволиха да направим толкова за социалните, за заплатите на МВР, за армията, учителите, служителите за охрана на затворите. За Коледа и Великден по 100 милиона отиват за пенсионерите, за въоръжение и техника“, каза още премиерът.

„15 милиона повече има и за БАН – сега не ги знам защо се карат с институа, но ще се срещна с тях и ще видя. 10 милиона има в СУ. Миналата седмица – 15 милиона за метрото на София, 9 милиона за Пловдив столица на културата. Дали сме и за общините, за всяка махала да се направи път, обреден дом, детска площадка, игрище, канализация, тротоари, междублокови пространства и това е в полза на обществото“, допълни той.

103 000 къса цигари и 5 000 бр. кутии, пък са данните за миналата седмица, обобщи Валентин Радев. Само в Плевен над 2 млн. къса цигари е хванала полицията за последните шест месеца, даде пример вътрешният министър. Общо 20 тона са иззели органите на МВР, 553 са досъдебните производства, похвали се още Радев.

Премиерът Борисов е доволен от резултата в битката с цигарената контрабанда, защото именно на това се дължи 2 милиарда излишък, с който се финансирали социални дейности и заплати на МВР и армия.

Нямаме никакво намерение да отстъпваме, точно обратното, сега ще видите и при горивата. Тази приказка – „аз съм малка, частна, бедна, петролна компания – няма нито една истина в думите.

Много сериозно сме се подготвили и за жътвата на канабиса. Сутринта имахме оперативка по жътвата. Ние се готвим да ги хващаме, като жънат канабис. Да знаят, по-добре да не се вкарват в затвора, положили са труд“, заяви в експозето си премиерът.

Източник: Епицентър.бг